Vrnitev Miroslava Vilharja

Kolaž prikazuje delčke dogajanja, ki se je odvijalo maja 1995 na osrednjem trgu v Postojni. Takrat smo Pivčani in Bistričani spet, tako kot svojčas, z veliko slovesnostjo odkrili Vilharjev spomenik.  Drugi, nov spomenik Miroslavu Vilharju (1818–1871), pesniku, skladatelju, politiku in narodnemu buditelju. Prvega so mu naši predniki postavili že leta 1906. Vendar je v letih italijanske okupacije fašiste bodel v oči, tako da so ga nekajkrat popackali,  ga poskušali zvrniti s podstavka in ga nazadnje razdejali do temeljev.  &nd ...

Preberi več

Kolaž prikazuje delčke dogajanja, ki se je odvijalo maja 1995 na osrednjem trgu v Postojni. Takrat smo Pivčani in Bistričani spet, tako kot svojčas, z veliko slovesnostjo odkrili Vilharjev spomenik.  Drugi, nov spomenik Miroslavu Vilharju (1818–1871), pesniku, skladatelju, politiku in narodnemu buditelju. Prvega so mu naši predniki postavili že leta 1906. Vendar je v letih italijanske okupacije fašiste bodel v oči, tako da so ga nekajkrat popackali,  ga poskušali zvrniti s podstavka in ga nazadnje razdejali do temeljev.  – Po osvoboditvi 1945 je znova in znova vznikala misel, da bi postavili novega. Povojne oblasti sicer pobudam niso nasprotovale, a sprejemale so jih z očitno nenaklonjenostjo. Tako so se lahko uresničile šele po osamosvojitvi. Z nabirko sredstev v ta namen so pobudo  občani množično podprli, lahko bi rekli kar plebiscitarno. In zdaj v marsičem prvemu podoben in na istem mestu spomenik stoji sredi Postojne. Je delo kiparja Stojana Batiča in postojnskih arhitektov. Sam sem za tisto priložnost pripravil knjižico Vrnitev Miroslava Vilharja.  Z izborom njegovih pesmi in kroniko njegovega življenja in spomenika.  –  Na sliki: Ciril Zlobec, bil je slavnostni govornik, Janez Lenassi, kipar, za njima vsi trije tedanji župani občin Ilirska Bistrica, Pivka in Postojna. Zgoraj: sam sem recitiral Vilharjevo satirično basen Župan.

NN, hrani S. Fatur

Postojna