Vincencij Bohanec - ranjenec 1. svetovne vojne

Vincencij Bohanec (1884-1966) iz vasi Godemarci (občina Ljutomer) je bil eden od mnogih vojakov, ki so se med prvo svetovno vojno borili na fronti v Galiciji. Strelu v glavo se je imel zahvaliti, da je lahko zapustil krvavo bojišče, ki je bilo usodno za veliko slovenskih fantov. Strelno kroglo je nosil v glavi vse do svoje smrti leta 1966, saj si je zdravniki niso upali odstraniti, ker bi poseg lahko povzročil hude poškodbe možganov.

Vincencij se po poškodbi ni več vrnil na bojišče. V domačem kraju si je ustvaril družino z Alojzijo Zmazek (1894-1939). Rodilo se jima je 12 otrok. Vincencij Bohanec je bil stric pisatelja Frančka Bohanca (1923-2010) ter njegovega brata Slavka Bohanca, ministra za šolstvo v nekdanji Jugoslaviji.