skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Vincencij Bohanec - ranjenec 1. svetovne vojne

Vincencij Bohanec (1884-1966) iz vasi Godemarci (občina Ljutomer) je bil eden od mnogih vojakov, ki so se med prvo svetovno vojno borili na fronti v Galiciji. Strelu v glavo se je imel zahvaliti, da je lahko zapustil krvavo bojišče, ki je bilo usodno za veliko slovenskih fantov. Strelno kroglo je nosil v glavi vse do svoje smrti leta 1966, saj si je zdravniki niso upali odstraniti, ker bi poseg lahko povzročil hude poškodbe možganov. Vincencij se po poškodbi ni več vrnil na bojišče. V domačem kraju si je ustvaril družino z Alojzijo Zmaz ...

Preberi več

Vincencij Bohanec (1884-1966) iz vasi Godemarci (občina Ljutomer) je bil eden od mnogih vojakov, ki so se med prvo svetovno vojno borili na fronti v Galiciji. Strelu v glavo se je imel zahvaliti, da je lahko zapustil krvavo bojišče, ki je bilo usodno za veliko slovenskih fantov. Strelno kroglo je nosil v glavi vse do svoje smrti leta 1966, saj si je zdravniki niso upali odstraniti, ker bi poseg lahko povzročil hude poškodbe možganov.

Vincencij se po poškodbi ni več vrnil na bojišče. V domačem kraju si je ustvaril družino z Alojzijo Zmazek (1894-1939). Rodilo se jima je 12 otrok. Vincencij Bohanec je bil stric pisatelja Frančka Bohanca (1923-2010) ter njegovega brata Slavka Bohanca, ministra za šolstvo v nekdanji Jugoslaviji.

Fotografija je del zasebnega arhiva družine Avguštine Budja.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Čas, ki ga prikazuje slika

1915

Obdobje nastanka slike

1. svetovna vojna

Kraj

Nedoločeno

Osebe na fotografiji

Vincencij Bohanec z negovalkami in negovalci,

Ključne besede

prva svetovna vojna, ranjenci, vojaki,

Datum objave

30.11.2015 12:58

Zadnja sprememba

21.01.2020 10:13

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam