Zemljevid  

V koloniji v Avstriji, 1963

Poletje v letu 1963 je mladim iz primorskim občin gotovo ostalo v prijetnem spominu. Osemdesetim osnovnošolcem so društva Prijateljev mladine iz Primorske omogočila udeležbo v koloniji v Avstriji v otroški vasi v bližini Gradca ali kot se je uradno reklo: Anton Afritsch Kinderdorf bei Graz.  Gostitelji so se izjemno potrudili: s sprejemom, s hrano in z bogatim programom. Vodja slovenske kolonije je bila učiteljica Mara Peče, iz Trzina, ki nas je povezala v prijetno delovno skupino in s svojo harmoniko soustvarila pravo vzdušje. Gost ...

Preberi več

Poletje v letu 1963 je mladim iz primorskim občin gotovo ostalo v prijetnem spominu. Osemdesetim osnovnošolcem so društva Prijateljev mladine iz Primorske omogočila udeležbo v koloniji v Avstriji v otroški vasi v bližini Gradca ali kot se je uradno reklo: Anton Afritsch Kinderdorf bei Graz. 

Gostitelji so se izjemno potrudili: s sprejemom, s hrano in z bogatim programom. Vodja slovenske kolonije je bila učiteljica Mara Peče, iz Trzina, ki nas je povezala v prijetno delovno skupino in s svojo harmoniko soustvarila pravo vzdušje.

Gostitelji so nas vodili na številne izlete v Gradec in okolico. Ogledali smo si tovarno Puch, Coca Cole in se povzpeli na Stolp z veliko uro, posebno mestno znamenitost mestno uro.  Obiskali smo tudi velik spomenik v obliki mostu  namenjen padlim partizanom s Koroške, kjer smo v pohorskem granitu prebrali v vklesan napis tudi napis v Slovenščini: »Čuvajte svobodo in mir, zakaj zanju smo dali svoje življenje!«

Prijazni so bili tudi vzgojitelji, zaposleni  v tej otroški vasi od gospe Anne upravnice zavoda, do njenega soproga, ki je bil član avstrijskega parlamenta. Izkoristil je svojo funkcijo in nas vzgojitelje popeljal na Dunaj na ogled cesarske palače Schoenbrun.

V času bivanja v Gradcu sta nas iz Slovenije obiskala organizatorja sodelovanja z Avstrijci, Ivan Šuštar iz Ilirske Bistrice in Vladimir Krpan iz Nove Gorice.

Na sliki: udeleženci kolonije v Avstriji iz Primorske s svojimi vzgojitelji pred osrednjo stavbo otroške vasi ob obisku generalnega konzula Jugoslavije Miloša Morače, na dan borca, 4. julija 1963.

Skrajno levo tudi vzgojitelj prof. Marjan Malc s katerim sva v času kolonije celo vodila foto krožek.

Fotografijo je ohranil udeleženec kolonije v Avstriji Bojan Lovec iz Ilirske Bistrice.

 (vč/411)

 

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Vojko Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

1963

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Osebe na fotografiji

Udeleženci kolonije

Ključne besede

Počitniška kolonija v Avstriji

Datum objave

22.01.2019 19:24

Zadnja sprememba

22.01.2019 19:24

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam