skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

V knjižnici Edvarda Bubniča , Ilirska Bistrica, 1939

V Trnovem pri Ilirski Bistrici je v velikem stanovanju Severjeve hiše živela družina Edvarda Bubniča. Gospodar se je ukvarjal z gostinstvom. Pri Kranjčevih je imel majhno kavarno, kjer so se zbirali domači razumniki, prelistavali so dnevno časopisje, slovensko, tudi italijansko, da celo nemško. Tu so ure in ure izgubljali čas tudi s šahiranjem in igranjem kart. Edvard Bubnič (1884-1959) je bil izjemno razgledan in družaben človek z mnogimi konjički in navdušenji. O vsem tem so pričale njegove številne zbirke: od starih glasbe ...

Preberi več

V Trnovem pri Ilirski Bistrici je v velikem stanovanju Severjeve hiše živela družina Edvarda Bubniča. Gospodar se je ukvarjal z gostinstvom. Pri Kranjčevih je imel majhno kavarno, kjer so se zbirali domači razumniki, prelistavali so dnevno časopisje, slovensko, tudi italijansko, da celo nemško. Tu so ure in ure izgubljali čas tudi s šahiranjem in igranjem kart.

Edvard Bubnič (1884-1959) je bil izjemno razgledan in družaben človek z mnogimi konjički in navdušenji. O vsem tem so pričale njegove številne zbirke: od starih glasbenih inštrumentov, zgodovinskih predmetov, miniaturnih kipcev, hranil je zbirko slovenskih razglednic, posebno onih s slovenskimi simboli, pa one s fotografijami izdanimi ob Gregorčičevi smrti. V veliki knjigi je imel zbrane podpise številnih svetovnih slavnih osebnosti, večina je bilo originalov. Velika soba, ki je bila tudi njegova študijska knjižnica je bila do stropa obložena s knjigami in zanimivimi predmeti. Hranil je tudi 2. izdajo Valvasorjeve Vojvodine Kranjske. Znan je Bubničev ex libris, edini v tem času na bistriškem, ki mu ga je v narodni simboliki naredil njegov prijatelj slovenski Hinko Smrekar.

Po smrti zakoncev  Bubnič je njihov vnuk prenesel zbirko v svoj dom v Brkine.

Na sliki Bubničev sin Mirko Bubnič, sredi očetove zbirke. Slika je bila posneta okrog leta 1939.

204/17

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

nn. sliko hrani Vojko Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

1939

Obdobje nastanka slike

Obdobje med 1. in 2. svetovno vojno

Osebe na fotografiji

Miloš Bubnič

Ključne besede

Bubničeva knjižnica

Datum objave

22.02.2017 09:32

Zadnja sprememba

10.04.2018 13:36

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam