V knjižnici Edvarda Bubniča , Ilirska Bistrica, 1939

V Trnovem pri Ilirski Bistrici je v velikem stanovanju Severjeve hiše živela družina Edvarda Bubniča. Gospodar se je ukvarjal z gostinstvom. Pri Kranjčevih je imel majhno kavarno, kjer so se zbirali domači razumniki, prelistavali so dnevno časopisje, slovensko, tudi italijansko, da celo nemško. Tu so ure in ure izgubljali čas tudi s šahiranjem in igranjem kart. Edvard Bubnič (1884-1959) je bil izjemno razgledan in družaben človek z mnogimi konjički in navdušenji. O vsem tem so pričale njegove številne zbirke: od starih glasbe ...

Edvard Bubnič (1884-1959) je bil izjemno razgledan in družaben človek z mnogimi konjički in navdušenji. O vsem tem so pričale njegove številne zbirke: od starih glasbenih inštrumentov, zgodovinskih predmetov, miniaturnih kipcev, hranil je zbirko slovenskih razglednic, posebno onih s slovenskimi simboli, pa one s fotografijami izdanimi ob Gregorčičevi smrti. V veliki knjigi je imel zbrane podpise številnih svetovnih slavnih osebnosti, večina je bilo originalov. Velika soba, ki je bila tudi njegova študijska knjižnica je bila do stropa obložena s knjigami in zanimivimi predmeti. Hranil je tudi 2. izdajo Valvasorjeve Vojvodine Kranjske. Znan je Bubničev ex libris, edini v tem času na bistriškem, ki mu ga je v narodni simboliki naredil njegov prijatelj slovenski Hinko Smrekar.

Po smrti zakoncev  Bubnič je njihov vnuk prenesel zbirko v svoj dom v Brkine.

Na sliki Bubničev sin Mirko Bubnič, sredi očetove zbirke. Slika je bila posneta okrog leta 1939.