Zemljevid  

V Bohinjskih gorah na rapalski meji

V Bohinjskih gorah, avgust 1991. – Tisto poletje se je pripetilo marsikaj hudega. Na začetku mi je pri 60-ih umrl  brat.  Iz junija v julij smo doživljali strah in pogum  10-dnevne vojne za Slovenijo. 1. septembra je resno zasekalo tudi v moje srce  Vmes, sredi avgusta, sva bila s sinom  študentom v hribih. Za 4 dni sva se naselila v Domu na Komni. In z vsakodnevnimi pohodi načrtno obdelovala  Bohinjske gore. Prelep in tiste čase življenjskemu  hrupu še odmaknjen svet. Barvno razkošje planinskega cvetja. I ...

Preberi več

V Bohinjskih gorah, avgust 1991. – Tisto poletje se je pripetilo marsikaj hudega. Na začetku mi je pri 60-ih umrl  brat.  Iz junija v julij smo doživljali strah in pogum  10-dnevne vojne za Slovenijo. 1. septembra je resno zasekalo tudi v moje srce  Vmes, sredi avgusta, sva bila s sinom  študentom v hribih.

Za 4 dni sva se naselila v Domu na Komni. In z vsakodnevnimi pohodi načrtno obdelovala  Bohinjske gore. Prelep in tiste čase življenjskemu  hrupu še odmaknjen svet. Barvno razkošje planinskega cvetja. In celi roji drobnih pisanih metuljev. V glavi pa misel, da so po 1. svetovni vojni po teh vrhovih zarisali krivično rapalsko mejo med prvo Jugoslavijo in Italijo. Neme priče: zabetonirani kamniti mejniki z letnico 1920. Na enega sem sedel, za kratek oddih in poln užitek prelepega razgleda.

Tretjega dne sva na povratku proti Domu lahkomiselno zgrešila stezo, kar se kljub poznopopoldanski uri ni zdelo nič hudega, saj je bil Dom videti čisto blizu tam spodaj. A ujela sva se v brezbrežen pragozd ruševja, ki sva se ga z veliko muko in komaj v mraku le rešila. (sf)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Peter F.

Čas, ki ga prikazuje slika

Poletje 1991

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

Jaz

Ključne besede

gore, meje, ruševje

Datum objave

06.03.2018 19:30

Zadnja sprememba

06.03.2018 19:30

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam