Zemljevid  

Tudi mi smo gradili kočo na Snežniku, 1958

»Naši starši so bili odborniki Planinskega društva v Ilirski Bistrici, zato ni čudno, da smo tudi mi njihovi otroci poprijeli povsod tam, kjer smo le mogli. Dostikrat so nas naši straši vzeli s seboj tudi tja, kjer smo se lahko izkazali kljub našim šibkim rokam. Imeli pa smo občutek, da brez nas ne bi bilo nobeno delo dovolj dobro narejeno. Gradnja koče na Snežniku je bila gotovo eden takih izzivov. Že dostop na Snežnik je bil dovolj zahteven podvig. Snežniške ceste še ni bilo in hoja na vrh je bil ...

Preberi več

»Naši starši so bili odborniki Planinskega društva v Ilirski Bistrici, zato ni čudno, da smo tudi mi njihovi otroci poprijeli povsod tam, kjer smo le mogli. Dostikrat so nas naši straši vzeli s seboj tudi tja, kjer smo se lahko izkazali kljub našim šibkim rokam. Imeli pa smo občutek, da brez nas ne bi bilo nobeno delo dovolj dobro narejeno. Gradnja koče na Snežniku je bila gotovo eden takih izzivov. Že dostop na Snežnik je bil dovolj zahteven podvig. Snežniške ceste še ni bilo in hoja na vrh je bila za nas kar prava preizkušnja.

Na sliki posneti sredi poletja 1958: smo se pred novozgrajeno kočo na Snežniku postavili fotografu Maražu pred objektiv:

sedijo v prvi vrsti Sonja Pahor, Jana Štrancar in Cvetka Klanšček; za njimi stojijo: Žarko Klanšček, verjetno Oskar Milavec in Tomo Šajn. »

Otroci so šli v svet in dosegli mnoge življenske in karierne uspehe: Npr: Sonja Pahor (1947- 2013) je postala vrhunska in mednarodno uveljavljena pianistka in glasbena pedagoginja.  Prvi samostojni koncert je imela že pri 13 letih. V zadnjih desetletjih je živela in delovala v Italiji, kjer je vodila številne mojstrske tečaje v Firencah, Rimu, v  Traniju in na Sardiniji. Rada se je vračala v Koper, ki je ostal njen dom. Tomo Šajn je danes upokojeni profesor zgodovine in sociologije, novinar in  neumoren kulturni delavec na Bistriškem. Cvetka Klanšček pedagoginja in deluje na Švedskem. … ( vč/404).

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Atelje Maraž

Čas, ki ga prikazuje slika

1958

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

mladi planinci pred kočo na Snežniku

Ključne besede

Snežnik, Gradnja koče, 1958, mladi udarniki

Datum objave

08.09.2018 08:48

Zadnja sprememba

08.09.2018 08:48

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam