skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Tržaški slikar Černigoj med 2. vojno na Baču in v Knežaku

Avgust Černigoj (1898–1985), rojen v Trstu, umrl v Sežani, slikar in grafik, je med 2. svetovno vojno podobno kot Tone Kralj poslikal na Primorskem nekaj cerkva. 1945. leta, pred koncem vojne in po njej je poslikal farno cerkev v Knežaku in podružnično cerkev sv. Ane na Baču. Sv. Cirila je upodobil na Baču  v prezbiteriju, sebe pa ovekovečil na hrbtni strani glavnega oltarja. Černigoj je bil nemiren in nenehno raziskujoč duh. Pot ga je zato zanesla marsikam  po Evropi. Bil je avantgardist.  Preživljal pa se je največ kot učitelj risanja, ...

Preberi več

Avgust Černigoj (1898–1985), rojen v Trstu, umrl v Sežani, slikar in grafik, je med 2. svetovno vojno podobno kot Tone Kralj poslikal na Primorskem nekaj cerkva. 1945. leta, pred koncem vojne in po njej je poslikal farno cerkev v Knežaku in podružnično cerkev sv. Ane na Baču. Sv. Cirila je upodobil na Baču  v prezbiteriju, sebe pa ovekovečil na hrbtni strani glavnega oltarja.

Černigoj je bil nemiren in nenehno raziskujoč duh. Pot ga je zato zanesla marsikam  po Evropi. Bil je avantgardist.  Preživljal pa se je največ kot učitelj risanja, tudi v Postojni. Med vojno je poslikal cerkev v Košani. Po drugi svetovni pa je se do upokojitve služboval kot učitelj risanja na tržaškem slovenskem liceju in na tržaškem slovenskem učiteljišču. Zadnja leta je preživljal v Lipici. Velja za utemeljitelja našega konstruktivizma. Leta 1976 je za svoj opus prejel Prešernovo nagrado. (sf)

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Fotografiral Silvo Fatur

Čas, ki ga prikazuje slika

1945

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

Sv. Ciril, Avgust Černigoj

Ključne besede

Bač, Černigoj

Datum objave

25.02.2017 10:34

Zadnja sprememba

25.02.2017 10:34

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam