Tržaški slikar Černigoj med 2. vojno na Baču in v Knežaku

Avgust Černigoj (1898–1985), rojen v Trstu, umrl v Sežani, slikar in grafik, je med 2. svetovno vojno podobno kot Tone Kralj poslikal na Primorskem nekaj cerkva. 1945. leta, pred koncem vojne in po njej je poslikal farno cerkev v Knežaku in podružnično cerkev sv. Ane na Baču. Sv. Cirila je upodobil na Baču  v prezbiteriju, sebe pa ovekovečil na hrbtni strani glavnega oltarja.

Černigoj je bil nemiren in nenehno raziskujoč duh. Pot ga je zato zanesla marsikam  po Evropi. Bil je avantgardist.  Preživljal pa se je največ kot učitelj risanja, tudi v Postojni. Med vojno je poslikal cerkev v Košani. Po drugi svetovni pa je se do upokojitve služboval kot učitelj risanja na tržaškem slovenskem liceju in na tržaškem slovenskem učiteljišču. Zadnja leta je preživljal v Lipici. Velja za utemeljitelja našega konstruktivizma. Leta 1976 je za svoj opus prejel Prešernovo nagrado. (sf)