Zemljevid  

"Trnovski črički" 1914

V času pred prvo vojno so tudi v Trnovem pri Ilirski Bistrici ustanovili svojo Čitalnico. Prostore so imeli najprej pri Mesarjevih, pri družini Benigar, kasneje pa v prvem nadstropju gostilne «pri Matetu«. Ko so leta 1903 zgradili trnovsko hranilnico so začeli uporabljati tudi »Dvorano« v tej stavbi. Tu je imelo svoj sedež že Katoliško izobraževalno društvo s telovadnim odsekom Trnovski Orel. Organizator telovadne in prosvetne dejavnosti je bil izredno marljiv Vjekoslav Lojze Zajc. Gornjo sliko-razglednico so leta 1914 poslali ...

Preberi več

V času pred prvo vojno so tudi v Trnovem pri Ilirski Bistrici ustanovili svojo Čitalnico. Prostore so imeli najprej pri Mesarjevih, pri družini Benigar, kasneje pa v prvem nadstropju gostilne «pri Matetu«.

Ko so leta 1903 zgradili trnovsko hranilnico so začeli uporabljati tudi »Dvorano« v tej stavbi. Tu je imelo svoj sedež že Katoliško izobraževalno društvo s telovadnim odsekom Trnovski Orel. Organizator telovadne in prosvetne dejavnosti je bil izredno marljiv Vjekoslav Lojze Zajc.

Gornjo sliko-razglednico so leta 1914 poslali člani pevskega zbora Čitalnice svojemu članu Antonu Benigarju Jožkotovemu v Pulj, kjer so se vpoklicani pripravljali za vojskovanje. K pozdravom so pripisali:

»Predno greš »na veselico« si še oglej Trnovske čričke. Glej, da prineseš za spomin na vojno kakšno rusko kučmo. Krigle bodo doma zaplesnile, pridi jih prezračiti! Pozdrav Micka«

Ni znano, če je Anton Benigar prinesel domov kakšno rusko kučmo, se je pa srečno vrnil domov in s seboj prinesel še to sliko. Sliko hrani Dolores Kastelic Mesarjeva.

Žal niso znana imena članov trnovske čitalnice, ki so na sliki, niti njihovega dirigenta, ki sedi med njimi. Očitno so se slikali ob nekem pomembnem dogodku, kar lahko sodimo po njihovih prazničnih oblekah, cvetju, možaki imajo nekakšne kokarde, dirigent pa celo lento čez prsi. Na tabli pred dirigentom komaj preberemo napis ČITALNICA z LIRO v sredini. (109, vč)

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Neznan fotograf

Čas, ki ga prikazuje slika

Začetek 1. svetovne vojne

Obdobje nastanka slike

1. svetovna vojna

Osebe na fotografiji

Člani pevskega zbora Čitalnice Trnovo

Ključne besede

Trnovski črički, Anton Benigar, Čitalnica v Trnovem

Datum objave

08.10.2016 10:46

Zadnja sprememba

11.10.2016 14:27

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam