Topničar Tone, konju je bilo ime Albano

Anton Fatur, poitalijančeno  Fattur Antonio, po domače Tone Kovačov iz Zagorja na Pivki je bil med tistimi primorskimi fanti, ki so morali nositi vojaško uniformo tudi do 7 let. Od doma vešč ravnanja s konji, si je tudi kot italijanski vojak artilerist lahko privoščil vsakršne jahalne vragolije. Vpoklican v italijansko vojsko na začetku 2. svetovne vojne, se je že pred njenim konce pridružil Titovim partizanom in  vojno končal dobesedno na svoji zemlji, na očetovi njivi pod Zagorjem, odkoder je kot zastavnik , komandir topovske baterije, pošiljal granato za granato čez Knežak In Šembije na Ilirskobistriško, kjer  se je  IV. korpusu jugoslovanske armade trmasto upiral nemški  97. armadni korpus, ki je štel kakih 16 tisoč mož s 3 generali, in  je s podpisom predaje prav v Tonetovi rojstni vasi položil orožje  šele 7. maja 1945. (sf)