Zemljevid  

Topničar Tone, konju je bilo ime Albano

Anton Fatur, poitalijančeno  Fattur Antonio, po domače Tone Kovačov iz Zagorja na Pivki je bil med tistimi primorskimi fanti, ki so morali nositi vojaško uniformo tudi do 7 let. Od doma vešč ravnanja s konji, si je tudi kot italijanski vojak artilerist lahko privoščil vsakršne jahalne vragolije. Vpoklican v italijansko vojsko na začetku 2. svetovne vojne, se je že pred njenim konce pridružil Titovim partizanom in  vojno končal dobesedno na svoji zemlji, na očetovi njivi pod Zagorjem, odkoder je kot zastavnik , komandir topovs ...

Preberi več

Anton Fatur, poitalijančeno  Fattur Antonio, po domače Tone Kovačov iz Zagorja na Pivki je bil med tistimi primorskimi fanti, ki so morali nositi vojaško uniformo tudi do 7 let. Od doma vešč ravnanja s konji, si je tudi kot italijanski vojak artilerist lahko privoščil vsakršne jahalne vragolije. Vpoklican v italijansko vojsko na začetku 2. svetovne vojne, se je že pred njenim konce pridružil Titovim partizanom in  vojno končal dobesedno na svoji zemlji, na očetovi njivi pod Zagorjem, odkoder je kot zastavnik , komandir topovske baterije, pošiljal granato za granato čez Knežak In Šembije na Ilirskobistriško, kjer  se je  IV. korpusu jugoslovanske armade trmasto upiral nemški  97. armadni korpus, ki je štel kakih 16 tisoč mož s 3 generali, in  je s podpisom predaje prav v Tonetovi rojstni vasi položil orožje  šele 7. maja 1945. (sf)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

NN, hrani S. Fatur

Čas, ki ga prikazuje slika

Ok. 1940

Obdobje nastanka slike

2. svetovna vojna

Ključne besede

Topničar

Datum objave

25.01.2017 17:27

Zadnja sprememba

26.01.2017 10:00

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam