TEMELJNI KAMEN ZA KOČO NA KOZLEKU, 1. MAJ 1997

Prvomajski obiski Kozleka, so postali redni cilj bistriških planincev in ljubiteljev narave tudi iz širše okolice.

Značilen troglavi vrh visok skoraj 1000 m nudi izjemen razgled po vsej bistriški dolini, do morja in velik del Istre, z Učko, Brkinov in je vedno izzival planinske navdušence iz vasi pod njim, tako tudi pred mnogimi leti. Že v srednjem veku so v nemškem jeziku Kozlek slikovito imenovali Jablaniške Alpe (Jablanische Alpen).

Podgorski planinci so se prvič zbrali julija 1989, ustanovili ustanovili so planinsko skupino Podgora in sklenili, da postavijo lastno planinsko kočo pod vrhom Kozleka. Sledil je čas zbiranja sredstev tudi z oskrbovanjem planinskega doma na Sviščakih, sajenja smrek in drugimi aktivnostmi. Hkrati so pridobili potrebno dokumentacijo za kočo. Dela so hitro stekla, že za 1. maj 1990 m so vzidali temeljni kamen, čez dve leti so postavili kletne prostore koče, naslednje leto so že postavili strešni stol … Ob vsakem prvomajskem obisku Kozleka so se obiskovalci lahko prepričali, kako so se podgorski planinci resno lotili svoje obljube, da na tej gori postavijo pravo planinsko kočo. Vsako leto so nas podgorski planinci prijetno presenetili z novim gradbenim uspehom. In 1. maja 1994 je koča že stala in bila na ta da tudi s večano odprta. To častno dejanje je v imenu podgorskih planincev in vseh nad tisoč ilirsko bistriških planincev novo planinsko postojanko svečano odprl dolgoletni društveni organizator Vojko Čeligoj. Več v »Knjigi o Snežniku«, Koča na Kozleku 997m, stran 95-98.

Nas sliki skupina podgorskih planincev z gosti od postavitvi temeljnega kamna za kočo na Kozleku. Sredi slike (s klobukom je) 75 letni planinec Jože Mizgur iz Kosez, ki je temeljni kamen za kočo tudi vzidal in tako naznanil začetek gradnje.

Pravi čudež je bil, da so za kočo podgorski planinci s skrbnimi akcijami sami zbrali potrebni denar. Vsa naslednja leta so s svojim delom urejali notranjost koče in okolico. V nadaljevanju so poskrbel tudi za tekočo vodo v koči in kočo elektrificirali s sončno energijo.Z dežurstvi svojega članstva pa skrbijo, da je koča redno odprta ob sobotah in nedeljah. Posebej je veselo na Kozleku vsakega 1. maja, ko že 50 let pripravijo planinsko srečanje članstva in prijateljev te naše lepe gore. Vč/469