Zemljevid  

Tedaj naborniki, danes osemdesetletniki, Ilirska Bistrica 1956

Leta 1956 je bilo iz vasi Topolc in Podstenje pri Ilirski Bistrici sedem nabornikov. Na zborno mesto v Ilirsko Bistrico so se pripeljali z okrašenim vozom in parom konj. Lahko si predstavljamo, kako je bilo živahno v Ilirski Bistrici, ko so se zbrali na Titovem trgu številni vozovi z veselimi in prepevajočimi vizitanti, kot tu pravijo nabornikom, naboru pa VIZITA. Potem, ko je nabornike pregledala zdravniška komisija in jih potrdila, da so godni za k vojakom, so jim dekleta pripela pisane trakove in prav poseben v Trstu nabavljen pušeljc s po ...

Preberi več

Leta 1956 je bilo iz vasi Topolc in Podstenje pri Ilirski Bistrici sedem nabornikov. Na zborno mesto v Ilirsko Bistrico so se pripeljali z okrašenim vozom in parom konj. Lahko si predstavljamo, kako je bilo živahno v Ilirski Bistrici, ko so se zbrali na Titovem trgu številni vozovi z veselimi in prepevajočimi vizitanti, kot tu pravijo nabornikom, naboru pa VIZITA.

Potem, ko je nabornike pregledala zdravniška komisija in jih potrdila, da so godni za k vojakom, so jim dekleta pripela pisane trakove in prav poseben v Trstu nabavljen pušeljc s povoščenim cvetjem.

Sledil je obisk gostiln, s skupnim kosilom, prepevanjem in vriskanjem. Večje skupine so si privoščile tudi harmonikaša in bilo je še bolj veselo. Fotografski mojster Silvester Maraž jih je še slikal in izdelal pričujočo spominsko fotografijo.

Na sliki so s Topolca: Ivan Barbiš, Lučano Fabec, Franc Vrh in Jadran Batista, iz Podstenj pa Alojz Kovačič in Alojz Tomšič. Na sliki manjka le avtor  zapisa, ki je bil v tistem času v Ljubljani in je nabor opravil kar tam. (390/vč)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Atelje Maraž

Čas, ki ga prikazuje slika

1956

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Osebe na fotografiji

Vizitanti s Topolca in iz Postenj

Ključne besede

Naborniki

Datum objave

09.07.2018 18:09

Zadnja sprememba

09.07.2018 18:09

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam