Taborniki so slavili 45 letnico, Črni dol 29. 8. 1998

Zadnjo nedeljo v avgustu 1998, so se ilirsko-bistriški taborniki s svojimi prijatelji zbrali v Črnem dolu na jasi pred njihovo obnovljeno kočo. Člani vseh generacij domačih tabornikov, pridružili so se jim sodelavci ter številni gostje. Skupaj so obujali bogate spomine in proslavili 45 letnico svoje organizacije rodu Snežniških ruševcev. Srečanja se je udeležilo tudi nekaj sto tabornikov, ki jih je življenje sicer razpršilo po vsej Sloveniji od Maribora do morja. Spet se je po črnodolski jasi razlegala taborniška himna »Dviga plamen se iz ognja…« O taborniškem srečanju v Črnem dolu je novinarka Dragica Jaksetič napisala lep članek v domačem mesečniku »SNEŽNIK«, sept 1998.

Po besedah njihovega predsednika Leona Roliha se je v teh letih zvrstilo kar nekaj tisoč članov. Njihovo delo je visoko cenjeno tudi v državnem merilu, kjer dosegajo mnoge vidne uspehe in ohranjajo značilne taborniške aktivnosti. Srečanja se je udeležil tudi načelnik Zveze tabornikov Slovenije Milko Okorn, čestital k obletnici  in devetnajstim tabornikom podelil priznanja zveze.

Pozdravom in čestitkam so se pridružili tudi prisotni gostje iz Podgore, Gorij, Škofje Loke, Zagorja, Domžal in Medvod. V imenu domačega planinskega društva je slavljence pozdravil Vojko Čeligoj in se bistriških tabornikom zahvalil, da so nekdanjo planinsko kočo rešili pred propadom in jo tako lepo obnovili. Vročil jim je poseben žig in vpisno knjigo za obiskovalce, kot jo imajo vse planinske koče. Posebej jih je pohvalil, da so kljub obnovitvi celotne strehe ohranili letnico, »1914« oblikovano iz strešnikov, letnico, ko je bila zgrajena koča. Bila je to zadnja planinska koča slovenskega planinskega društva na Slovenskem.

Na sliki: Skupina domačih tabornikov ustanoviteljev Taborniške organizacije na Bistriškem,  pred obnovljeno taborniško kočo, z leve: Stano Koren, Silva Žiberna por. Dekleva, ravnatelj osnovne šole v Ilirski Bistrici Franc MUNIH pobudnik ustanovitve taborniške organizacije v Ilirski Bistrici in Jožko Pegan.