skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

ŠTIRI STO LET STARI TOPOLŠKI ZVON

Prebivalci Topolca male vasice pri Ilirski Bistrici se radi pohvalijo, da hranijo v vaški cerkvi sv. Štefana  svoj več kot štiri sto let stari zvon. Zvon je skupaj s krajani delil vse nejevolje, ki so prizadele vaščane. Zvon je bil vlit leta 1.611 v znani videmski livarni mojstra Petra. Je bogato okrašen, kar so cenili tudi strokovni opisovalci tega zvona. Verjetno je tudi to razlog, da ga niso pretopili v letu 1942, ko so italijanske vojaške oblasti dale pretopiti za vojne potrebe pol drugi tisoč zvonov s Slovenskega Prim ...

Preberi več

Prebivalci Topolca male vasice pri Ilirski Bistrici se radi pohvalijo, da hranijo v vaški cerkvi sv. Štefana  svoj več kot štiri sto let stari zvon. Zvon je skupaj s krajani delil vse nejevolje, ki so prizadele vaščane.

Zvon je bil vlit leta 1.611 v znani videmski livarni mojstra Petra. Je bogato okrašen, kar so cenili tudi strokovni opisovalci tega zvona. Verjetno je tudi to razlog, da ga niso pretopili v letu 1942, ko so italijanske vojaške oblasti dale pretopiti za vojne potrebe pol drugi tisoč zvonov s Slovenskega Primorja in Istre. Tedaj je topolški zvon dobil tudi »jetniško številko« 571. Čeprav je bil zvon ob snemanju z zvonika poškodovan, ga je gotovo njegova izjemna izdelava rešila pred livarsko pečjo.

Zvon je bil julija 1986 ob velikem veselju domačinov in številnih gostov srečno vrnjen v okrilje cerkve sv. Štefana na Topolc. S tem se je tudi srečno zaključila odiseada tega zvona. Zvon je spet na voljo vaščanom, čeprav bolj kot pričevalec nekega obdobja, ki je bilo sovražno nastrojeno do domačinov.

Omenimo, da so bili poleg strokovnih zavodov za spomeniško varstvo na Hrvaškem in Sloveniji naklonjeni vrnitvi tudi nekateri posamezniki, ki se jim iskreno zahvaljujemo: Koprska škofija, Krajevna skupnost Topolc, s predsednikom Jadranom Zidarjem, trnovski dekan g. Bogdan Berce, Emil Zonta novinar in glasbeni urednik Radia Koper. Ter še mnogi mnogi drugi.

vč/417 

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Vojko Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

1968

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

ni

Ključne besede

TOPOLC, stari zvon

Datum objave

05.03.2019 16:18

Zadnja sprememba

06.03.2019 11:33

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam