Srebrno krilo za Josipa Križaja , Jarmovec, 1989

Člani ilirsko-bistriškega planinskega društva smo sredi poletja 1989 srečno zaključili aktivnosti v zvezi s pripravami, da primorskemu letalskemu junaku Josipu Križaju, na mestu njegove letalske nesreče postavimo primerno spominsko obeležje. Po nasvetu upokojenega letalskega oficirja Miljenka Pavešića, planinskega prijatelja iz Gorskega Kotarja smo se obrnili na komando letalskega centra v Bihaću in na Letalski muzej v Zemonu pri Beogradu. Dobili smo tudi podporo tedanjega komandanta jug. letalskih sil generala Antona Tusa in vse je šlo nato gladko. Iz Kosova smo s posebnim vagonom dobili veliko krilo letala MIG 21 in vse potrebne elemente za postavitev.  Ker s hrvaške strani ni bilo nobenega odgovora, smo se odločili, da spominsko obeležje postavimo na slovenski strani meje 400 m od mesta nesreče tik ob slovensko hrvaške meje. Planinci smo ob pomoči domačih upokojenih letalcev opravili izkop gradbene jame, namestili nosilni koš in ga že naslednji teden zalili z betonom. Gozdarji so nam pomagali in z dvigalom postavili letalsko krilo na mesto. Bilo je še dosti truda, da smo uredili jaso okrog spominskega krila.

Svečano odkritje smo opravili za Dan vstaje slovenskega naroda, 22. julija 1984. Bilo je svečano ob prisotnosti številnih gostov iz Beograda, Skopja, Bihaća, Reke, Križajevih stanovskih tovarišev, domačih planincev ter  planincev iz Kopra, Reke … Slovesnosti na Jarmovcu sta se udeležila tudi Križajeva sestra in njegov sin Miomir. Prisrčen je bil nastop domačih pevcev pa tudi mlade Mojce de Rubeša, ki je slavljencu posvetila nekaj pesmi zapetih v španščini.  Mladi šolarji OŠ Kuteževo so ob tej priliki prevzeli spominsko obeležje v svoje varstvo. Mesto nesreče sta med slovesnostjo simbolično preletela tudi dva MIGa 21, ki sta priletela iz letališča v Bihaću.

Domači planinci so obiskovalce popeljali tudi še na razgledni vrh Orlovico, kjer smo prisluhnili recitaciji pesmi slovensko makedonske pesnice Bistrice Kranjec Mirkulovske. (170/vč)