Zemljevid  

Spominsko obeležje Dučejevemu bratu, Ilirska Bistrica, 1932

Ilirska Bistrica do osvoboditve leta 1945 ni imela nobenega spomenika ali pomembnejšega javnega spominskega obeležja. Edino tovrstno znamenje je bil spominski kamen posvečen Arnaldu Mussoliniju (1885 – 1932), visoko pozicioniranemu fašističnemu funkcionarju, ki je bil v času smrti generalni direktor osrednjega italijanskega časopisa Il Popolo di Italia. Bil je brat dučeja Benita Mussolinija. Spominski kamen so postavili ob novo zgrajenima lepima palačama grajenima v florentinskem slogu. Eno so namenili banki in posojilnici, drugo pa občini - ko ...

Preberi več

Ilirska Bistrica do osvoboditve leta 1945 ni imela nobenega spomenika ali pomembnejšega javnega spominskega obeležja. Edino tovrstno znamenje je bil spominski kamen posvečen Arnaldu Mussoliniju (1885 – 1932), visoko pozicioniranemu fašističnemu funkcionarju, ki je bil v času smrti generalni direktor osrednjega italijanskega časopisa Il Popolo di Italia. Bil je brat dučeja Benita Mussolinija.

Spominski kamen so postavili ob novo zgrajenima lepima palačama grajenima v florentinskem slogu. Eno so namenili banki in posojilnici, drugo pa občini - kot je še danes. V vmesno povezovalno stavbo so umestili lekarno.

Spominski kamen velikosti 40 x 30 x 15cm so obogatili z zasajenim drevescem. Štirivrstni napis na njem se je glasil: » IN MEMORIA * DI * ARNALDO MUSSOLINI * ANNO X . » (Kar bi pomenilo 10. leto fašizma ali leto 1932.)

 

Že po kapitulaciji Italije leta 1943 so kamen odstranili in je ostal na podstrešju občinske stavbe. Po izjavi kustosa Ivana Simčiča je še tam.

 

Na sliki se opisani kamen lepo vidi na levi strani razglednice Ilirske Bistrice, ki jo hrani avtor. Razglednico je izdala  »Cartoleria Marozzi« v Ilirski Bistrici, njen sedež je bil v stavbi današnje pošte Ilirska Bistrica.  245/vč

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Cartoleria Marozzi,

Čas, ki ga prikazuje slika

1932

Obdobje nastanka slike

Obdobje med 1. in 2. svetovno vojno

Osebe na fotografiji

ni oseb

Ključne besede

Spominsko obeležje , Mussolini

Datum objave

20.04.2017 16:41

Zadnja sprememba

09.05.2017 12:49

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam