Zemljevid  

Spomin na begunstvo 1941

Begunstvo. 1941. Zgodnja pomlad.  V pripravah navala na prvo Jugoslavijo so italijanske okupacijske sile zaukazale obmejne vasi na Primorskem izprazniti, prebivalstvu malo bolj oddaljenih pa svetovale umik žensk in otrok  v varnejše zaledje. In se je začelo naše nekajtedensko begunstvo. – Spomnim se, kako so naši v velik zaboj na vozičku naložili oblačila, odeje  in drugo, zapregli krotkega Prama in odpeljali smo se. Mama s štirimi otroki, najmlajša Marjanka je bila še dojenčica, in sosed stric Nace kot v ...

Preberi več

Begunstvo. 1941. Zgodnja pomlad.  V pripravah navala na prvo Jugoslavijo so italijanske okupacijske sile zaukazale obmejne vasi na Primorskem izprazniti, prebivalstvu malo bolj oddaljenih pa svetovale umik žensk in otrok  v varnejše zaledje. In se je začelo naše nekajtedensko begunstvo. – Spomnim se, kako so naši v velik zaboj na vozičku naložili oblačila, odeje  in drugo, zapregli krotkega Prama in odpeljali smo se. Mama s štirimi otroki, najmlajša Marjanka je bila še dojenčica, in sosed stric Nace kot voznik. Nasproti so se valile kolone vojaških kamjonov  in oklepnikov. – Pristali smo pred to hišo v Klancu pri Kozini, pri Metlikovih se je reklo, če se prav spomnim. Za bivanje so nam dodelili zgornje prostore, ki jih je povezoval dolg gang.  Na Primorskem se mu reče baladur, tj. zunanji, nadstropni hodnik kraške hiše. V naslednji dneh je postal pravo otroško dirkališče. Našo razigranost  je motil le jok komaj polletne sestrice, ki so jo menda nosili po tem dolgem balkonu podnevi in ponoči. Kmalu po vrnitvi domov, v Zagorje na Pivki, je umrla. (sf)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Silvo Fatur

Čas, ki ga prikazuje slika

1941 in 2000

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Ključne besede

begunstvo, 1941

Datum objave

26.09.2017 13:14

Zadnja sprememba

26.09.2017 13:14

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam