Spomenik padlim v 1. svetovni vojni v Črenšovcih

1. septembra je minilo 80 let od postavitve spomenika padlim v prvi svetovni vojni v Črenšovcih. Spomenik, kiparsko delo Tineta Kosa, je ob župnijski cerkvi postavila župnija skupaj s prosvetnim društvom pod vodstvom nekdanjega črenšovskega kaplana dr. Jožefa Meška, ki je imel ob odkritju (1. 9. 1940) tudi slovesen govor. Spomenik prikazuje angela, ki čvrsto v rokah drži padlega vojaka, pod njim pa je 122 imen padlih vojakov iz vseh vasi črensovske župnije: “Oni katera imena so vklesana tukaj v kamen, zaslužijo časten spomin. Težka je bila njihova pot, velika njihova žrtev.” /…/ (Iz govora dr. Jožefa Meška).

Ob spomeniku v današnjem Parku spominov sta postavljena dva doprsna kipa, kip dr. Franca Cigana (1908-1971), duhovnika, glasbenika in vzgojitelja, postavljen leta 2001 in kip dr. Ivana Zelka (1912-1986), duhovnika in zgodovinarja, postavljen leta 2002.

Literatura:

Bedernjak, K. et al. Občina Črenšovci. Murska Sobota: Franc-Franc, 2008.