skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Šmarski Železničarski ansambel

Šmarski Železničarski ansambel okoli leta 1958 na odru dvorane pri nekdanji gostilni Habjan v Šmarju. Pobudo za nastanek ansambla je dal takratni šef železniške postaje Šmarje pri Jelšah Stane Emeršič. Sam je bil vpet v kulturno in družabno življenje Šmarja in je ugotovil, da bi bilo zanimivo imeti tudi muzikante, ki bi bili vsi iz železničarskih vrst. Tako se je pet železničarjev dogovorilo in nastal je omenjeni kvintet. Vsi člani so bili glasbeni samouki in so izvajali skladbe, ki so bile znane iz z ...

Preberi več

Šmarski Železničarski ansambel okoli leta 1958 na odru dvorane pri nekdanji gostilni Habjan v Šmarju.

Pobudo za nastanek ansambla je dal takratni šef železniške postaje Šmarje pri Jelšah Stane Emeršič. Sam je bil vpet v kulturno in družabno življenje Šmarja in je ugotovil, da bi bilo zanimivo imeti tudi muzikante, ki bi bili vsi iz železničarskih vrst. Tako se je pet železničarjev dogovorilo in nastal je omenjeni kvintet. Vsi člani so bili glasbeni samouki in so izvajali skladbe, ki so bile znane iz zapuščine godcev, ki so igrali na ohcetih in veselicah. Naučili pa so se tudi nekaj skladb takratnih popularnih slovenskih ansamblov, ki so jih poslušali na Radiu ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah. To so bile skladbe Beneških fantov, Veselih planšarjev, Avsenikov ipd. Občasno so nastopali na veselicah, ohcetih, domačih praznikih, silvestrovanjih in zabavah v gostilnah Habjan in Rudnica.

Ansambel so sestavljali Ivan Zelič - trobenta, Martin Vahen - klarinet, Stanko Čakš - kontrabas, Avgust Vipotnik - kitara in Ivan Šeligo - harmonika. Ker so imeli vsi člani ansambla družine, zahtevno delo na železnici in še obveznosti doma, ni bilo mogoče vsega tega uskladiti z vajami in nastopi. Zato je ansambel po letu 1960 prenehal delovati.

(Prispeval Jožef Čakš)

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Čas, ki ga prikazuje slika

1958

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Kraj

Šmarje pri Jelšah

Osebe na fotografiji

Ivan Zelič - trobenta, Martin Vahen - klarinet, Stanko Čakš - kontrabas, Avgust Vipotnik - kitara, Ivan Šeligo - harmonika

Ključne besede

železničarji, glasbene skupine, ansambli

Datum objave

05.11.2019 11:57

Zadnja sprememba

08.12.2020 13:23

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam