Šmarje pri Jelšah 1869-1909

Razglednica Šmarja pri Jelšah je bila izdana leta 1909. Avtor fotografije, ki je razglednico tudi odposlal, je Fran Jurkovič (1850–1921), šmarski nadučitelj in kronist. Kot napreden, izobražen in nadvse razgledan učitelj je v svojem 47-letnem službovanju v Šmarju pustil velik pečat. V šolo je uvedel telovadbo, zasadil šolski vrt s čebelnjakom in drevesnico, vodil več pevskih zborov v Šmarju ter izdeloval učne pripomočke za naravoslovne predmete, za katere je bil večkrat nagrajen na razstavah v Gradcu. Vodil je šolsko knjižnico in sodeloval pri ustanovitvi Narodne čitalnice v Šmarju. Bil je pobudnik za izgradnjo nove šole in uvedbo slovenskega jezika pri pouku. Njegov hobi je bilo fotografiranje. Prve fotografije Šmarja in Šmarčanov so nastale iz njegovega objektiva. Na razglednici je označil letnici 1869–1909, kar označuje obdobje njegovega bivanja v Šmarju pri Jelšah.

Razglednica je bila poslana 13. 09. 1909. Fran Jurkovič jo je poslal šmarskemu učitelju in knjižničarju Narodne čitalnice v Šmarju pri Jelšah, Slavku Flisu.

Legenda pravi, da je bilo nekoč v Šmarju veliko jezero, in da so na njegovem otoku postavili Škapulirsko kapelo, kateri so sčasoma prizidali sedanjo cerkev. Cerkev je bila prvič omenjena leta 1236 kot »Sancta Maria«. V njeno bližino so na jelše postavili trške hiše. Zaradi bližnjega srednjeveškega dvorca, ki se prav tako imenuje po jelšah, dvorec Jelše ali Jelšingrad, so kraj poimenovali Šmarje pri Jelšah, nekoč St. Marein bei Erlachstein. V 17. stoletju je Šmarje zaznamovala kuga, zaradi katere je v fari umrlo čez 200 ljudi. Da bi odgnali bolezen, so na hribu nad Šmarjem še isto leto sezidali cerkev, posvečeno kužnemu zavetniku sv. Roku. Skoraj sto let kasneje je podjetni šmarski župnik dr. Matej Vrečer dal cerkev sv. Roka okrasiti s štukaturami in freskami, ter s tem ustvaril eno najlepših sakralnih notranjščin na Slovenskem. Med leti 1745 in 1755 pa je med šmarsko župnijsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja in cerkvijo sv. Roka postavil Kalvarijo. Že v 18. stoletju, za praznik Marijinega vnebovzetja in godu sv. Roka, 15. in 16. avgusta, je Šmarje obiskalo na tisoče romarjev.