Slovesno v Novokračinah, 1960

Leto 1960 je bilo zelo pomembno za krajane Novokračin in ostalih vasi v tej zanimivi, zaprti dolini ob sami meji s sosednjo Hrvaško v občini Ilirska Bistrica. Z mnogo truda so krajani zgradili lasten vodovod. Na svečano otvoritev so povabili ugledne goste. Slovesnost v zvezi z vodovodom so združili z odkritjem spominske plošče na zadružnem domu. Nanjo so vpisali imena žrtev padlih v drugi svetovni vojni. Domačini so se potrudili in vzorno okrasili slavnostni prostor sredi vasi.

»Poseben problem pa jim je bil, kako postaviti zastave, da bodo stale prav«. Očitno se niso dobro odločili, saj so vse zastave na sliki postavljene narobe.

Med gosti na slovesnosti prepoznamo Albina Kureta, Rada Škrlja, Jožeta Bubniča, Ivana Valenčiča Savota … Železniški pihalni orkester je prišel celo iz Ljubljane. (323/vč)