Slovenski SOKOLI osvojili pokal v Torinu, 1911

Slovenska sokolska tekmovalna vrsta se je pod vodstvom dr. Viktorja Murnika udeležila mednarodnega tekmovanja v Torinu med 11. in 14. majem 1911, kjer je dosegla med 12. narodi odlično 4. mesto. Slovenci so tako prvič v mednarodni areni opozorili nase. Tekmovalno vrsto so sestavljali Janko Kovačič Sokol Ilirska Bistrica, Fuks, Pristov, Simončič, Stane Vidmar, Smole in Thaler. Tekmovali so v osmih panogah: obvezni prosti vaji na parterju,  bradlji, krogih, konju z ročkami, drogu, plezanju po 8 m visoki vrvi, suvanju 7,25 kg težke krogle in teku na sto metrov. Janko Kovačič je bil izredno uspešen v vseh disciplinah, posebno pri suvanju krogle. Sunil jo je izjemno daleč in za to dobil več točk kot cela italijanska tekmovalna vrsta skupaj. Slovensko tekmovalno vrsto so prehiteli le Čehi, Francozi in Italijani. Za Slovenci so bili Luksemburžani, Hrvati in Romuni. Slovenskim tekmovalcem so ob vrnitvi pripravili na železniški postaji v Ljubljani veličasten sprejem.

V zapuščini dr. Viktorja Murnika je ohranjen čudovit pokal, ki so ga slovenski tekmovalci prejeli za svoj uspešen nastop v Torinu. Na spodnjem delu pokala so umetniško oblikovane tri figure telovadcev. Ob robu pokala preberemo delni napis:  Maggio 1911 (maj 1911). Tako je sokolski pokal osvojen v Torinu, v velikem deležu tudi Ilirsko Bistriški.