Zemljevid  

Slikar Miha Maleš v Laškem

Miha Maleš (1903–1987) velja za enega najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev v 20. st. Bil je izredno plodovit slikar, grafik, ilustrator, restavrator, pisatelj, urednik, založnik in še marsikaj. Laščani dobro poznamo njegovo hči Travico Maleš Grešak, ki nam v svoji Galeriji Maleš v Zgornji Rečici na ogled postavlja številna Maleševa dela. Miha Maleš, sicer doma iz Kamnika, pa je imel pomembne stike z Laškim že v medvojnem obdobju, natančneje l. 1935. Takrat je bil na dalj&s ...

Preberi več

Miha Maleš (1903–1987) velja za enega najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev v 20. st. Bil je izredno plodovit slikar, grafik, ilustrator, restavrator, pisatelj, urednik, založnik in še marsikaj. Laščani dobro poznamo njegovo hči Travico Maleš Grešak, ki nam v svoji Galeriji Maleš v Zgornji Rečici na ogled postavlja številna Maleševa dela.

Miha Maleš, sicer doma iz Kamnika, pa je imel pomembne stike z Laškim že v medvojnem obdobju, natančneje l. 1935. Takrat je bil na daljšem obisku v Laškem (vsaj en mesec). Stanoval je v Planerjevi hiši na Podšmihelu, kjer sta živela zakonca Malenšek, Manca (učiteljica glasbe na osnovni šoli) in Stanislav (veterinar), ki sta bila starša znanega celjskega zdravnika Boruta Malenška. Zakonca Malenšek je Maleš poznal od prej, saj sta se v Laško preselila iz Kamnika.

O Maleševem bivanju v Laškem l. 1935 ni veliko znanega, je pa tu zagotovo ustvarjal. O tem nam priča več iz tistega leta ohranjenih monotipij (grafičnih tehnik enkratnega odtisa) Laškega. Ena izmed njih je ''Cerkev v Laškem'', ki je imela v izvirniku dimenzije 36 x 50 cm.

Prispeval: Matej Jazbinšek, fotografija je iz arhiva Travice Maleš Grešak

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Neznan, fotografijo hrani Travica Maleš Grešak

Čas, ki ga prikazuje slika

1935

Obdobje nastanka slike

Obdobje med 1. in 2. svetovno vojno

Kraj

Laško

Osebe na fotografiji

Cerkev sv. Martina v Laškem

Ključne besede

Miha Maleš slikar Laško

Datum objave

13.12.2017 11:08

Zadnja sprememba

13.12.2017 11:08

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam