Sledi papeževega obiska v Postojni 1996

Maja 1996 le Karol Wojtyla, papež Janez Pavel II. obiskal  Slovenijo. In naneslo je, da je 18. maja v Postojni sredi nepregledne množice vernih in nevernih,  predvsem  mladih, ki so mu pripravili gostoljuben sprejem,  praznoval svoj 76. rojstni dan. Bilo je na razsežnem letališkem prostoru v Rakitniku pri Postojni,  ki je bil za tisto priložnost ves posajen z okinčanimi  slovenskimi mlaji. Ob lični poljski kapeli pa je stal nenavadno visok križ, danes bi rekli mogočna instalacija. Papežev nagovor v slovenščini so spreml ...

Preberi več

Maja 1996 le Karol Wojtyla, papež Janez Pavel II. obiskal  Slovenijo. In naneslo je, da je 18. maja v Postojni sredi nepregledne množice vernih in nevernih,  predvsem  mladih, ki so mu pripravili gostoljuben sprejem,  praznoval svoj 76. rojstni dan. Bilo je na razsežnem letališkem prostoru v Rakitniku pri Postojni,  ki je bil za tisto priložnost ves posajen z okinčanimi  slovenskimi mlaji. Ob lični poljski kapeli pa je stal nenavadno visok križ, danes bi rekli mogočna instalacija. Papežev nagovor v slovenščini so spremljali bučni aplavzi, še najbolj bučen in buren, ko je proti koncu z izrazitim poudarkom dejal: »Papež ma vas rad!« To poved so večkrat citirala javna občila, ne tolikokrat pa papežev odziv na v angleščini zapeto voščilo (Heppy Birthday. Rekel je (navajam po spominu) : »Jaz sem pa mislil, da ste Slovenci!«

V naslednjih dneh je bilo treba letališče pospraviti, z letališkega prostora odstraniti tudi velikanski križ. A kam? Ena od idej je bila, da bi ga prenesli  k ruševinam cerkve na 1123 m visoko Sv.Trojico. Nazadnje so mu našli odličen prostor v neposredni bližin, v Zalogu, ob cerkvici sv. Danijela iz 15. stoletja z Nanosom v ozadju. A Iz ruševin na Krpanovi Sv. Trojici/Lonci  je v naslednjih letih spet zrasla, svojčas opuščena cerkev. (sf)

Silvo Fatur

Silvo Fatur