Skrivnostni pozdravi iz Ilirske Bistrice, 1904

V moji zbirki domačih razglednic hranim razglednico, ki je bila oddana na ilirsko bistriški pošti 6. avgusta 1904 s čudnim pripisom. Kljub trudu, da odkrijemo kaj skriva napis, mi ni uspelo. Zaman sem se obrnil tudi na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, ki je pred letom dni objavila uspeh dveh študentov in njihovega profesorja, ki so razvozlali  podoben zapis. Ostal sem žal brez odgovora. Morda pa ta še pride.

Razglednica je tudi sicer zanimiva. Kaže tudi vmesni prostor med Bistrico in Trnovim, ki je bil še povsem prazen. Na obeh sličicah z razglednice izstopajo le največje stavbe v Bistrici in Trnovem in seveda obe cerkvi, cerkev sv. Jurija v Ilirski Bistrici in cerkev sv. Petra v Trnovem. Lepo se vidi tudi vezno  cesto med obema naseljema. Tako tudi laže razumemo šaljivo izreko o alkoholni vzdržnosti in gostoto gostiln: »Od Brinška do Šlenca živjo abstinenca, od Šlenca naprej je abstinenca frej!« Od Brinška do Šlenca ni bilo nobene hiše in tako tudi ne gostilne. Naprej pa je skoraj vsaka druga hiša točila alkoholno pijačo.