skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Skoraj idilična slika iz leta 1942

Skoraj idilična slika iz leta 1942. Okoliščine nastanka, ki jih navaja Marija Tomšič, roj. Fatur, pa razkrivajo družinsko dramo pri Petrovih v Zagorju na Pivki. – Poletje 1942. Vojna v polnem razmahu. Italijanski okupator se še ni umikal. Vse drznejše je postajalo partizansko gibanje.  – Marija, takrat stara 8 let, se spominja: Umrla nam je mama, stara komaj trideset let, ateta so vpoklicali v italijansko vojsko, z mlajšima sestricama smo ostale  sirote. K sreči sta bili še doma teti, Fani in Angela In pr ...

Preberi več

Skoraj idilična slika iz leta 1942. Okoliščine nastanka, ki jih navaja Marija Tomšič, roj. Fatur, pa razkrivajo družinsko dramo pri Petrovih v Zagorju na Pivki. – Poletje 1942. Vojna v polnem razmahu. Italijanski okupator se še ni umikal. Vse drznejše je postajalo partizansko gibanje.  – Marija, takrat stara 8 let, se spominja: Umrla nam je mama, stara komaj trideset let, ateta so vpoklicali v italijansko vojsko, z mlajšima sestricama smo ostale  sirote. K sreči sta bili še doma teti, Fani in Angela In priletna »mamca«, ki so nam gospodinjili.  Pri »moških« opravilih nam je pomagal stari ate Mahaličov, mamin oče. S senenim vozom in kravjo vprego smo se odpravili po seno v naš vrt V Guri. Kdo nas je slikal, ne vem. Na sliki pa smo: jaz na levi, zgoraj  teta Fani, v njenem objemu  moja 2 leti mlajša sestra Helena, najmlajše, Silve ni bilo zraven, na desni sedi teta Angela, pred govedom z gajžlo v roki  stari ate.  – Takrat 24-letna Fani Fatur (1918– 2011) je bila po vojni v Ilirski Bistrici priljubljena učiteljica -elementarka,  do pozne starosti so jo  spoštovale številne  generacije njenih učencev in jo ohranjajo  v lepem spominu.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

NN, hrani Marija Tomšič

Čas, ki ga prikazuje slika

Poleti 1942

Obdobje nastanka slike

2. svetovna vojna

Osebe na fotografiji

Sestri Angela in Fani Fatur idr.

Ključne besede

vrt, seno, ate, teti

Datum objave

31.08.2016 09:42

Zadnja sprememba

31.08.2016 09:42

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam