Šavrinka za poštno znamko, 1953

Pred mnogimi leti mi je filatelistični prijatelj iz Zagreba Franjo Jug poslal fotografije treh osnutkov za jugoslovanske znamke, brez podatkov. Sodil je, da so zanimive za primorske zbiralce. Po mnogih poizvedovanjih in primerjanjih sem zaključil, da gre za slovenskega avtorja Janeza Trpina, sicer pomembnega slovenskega oblikovalca poštnih znamk (Znamka Lovrenca Koširja 1948, Smučarski skoki v Planici 1949, Šahovska olimpijada v Dubrovniku 1950 in mnoge druge).

Sklepam, da so znamke bile pri umetniku naročene za leto 1953, ko je bila desetletnica sklepov 2. zasedanja Avnoja o priključitvi Istre in Slovenskega Primorja k Jugoslaviji. Motivi na znamkah se res nanašajo na Primorsko in Istro: na znamki za 1,50 din + doplačilo 1.-din sta predstavljena vojak in delavec z lopatama, v ozadju Primorska z Istro, z razklenjeno verigo in jugoslovansko zastavo, na znamki za 2,50. – din + 1 din je predstavljena Šavrinka s košem pridelkov, v ozadju skupina vojakov z jugoslovansko zastavo in na znamki za 4. din + 2.- sta ob Istri in severni Primorski predstavljena sta tudi stratega tega dogodka Tito in Kardelj.

Na vseh treh znamkah je napis države zapisan samo v  slovenskem in srbskem jeziku (cirilica). Verjetno je prav ta »pomanjkljivost«, brez hrvatskega jezika, botrovala dejstvu, da znamke niso bile izdane in da je bila izbrana druga varianta z eno samo znamko, tudi Trpinova s podobnimi simboli in posvečena »deseti obletnici osvoboditve Istre in Slovenskega primorja«. Znamka je bila izdana 6. sept. 1953 .  149/vč