Samostanska kapela De Notre Dame, Ilirska Bistrica, 1930

Slikovita razglednica notranjosti kapele samostana ubogih šolskih sester de Notre Dame v Trnovem pri ilirski Bistrici, ob zaključku ureditvenih del v kapeli okrog leta 1930.  Na razglednicah je bilo predstavljenih nekaj motivov samostanske stavbe. Razglednice je natisnila tržaška tiskarna Stokel e Debarba. Pravopisna napaka v imenu Ilirske Bistrice je gotovo posledica velike omejitve uporabe in neznanja slovenskega jezika v tiskarni v Trstu.

Č. s. Štefka, ki je vrsto let tudi vodila samostan in moja mlada šolska kolegica Mirjam Čeligoj sta zbrali nekaj pomembnih podatkov o samostanu in ureditvi  kapele. V pomoč jima je bila tudi samostanska kronika:

–  21.11.1888; začetek privatne šole, prihod prvih redovnic v Trnovo,

–  23. 1.1889; v kapelo postavljen kamniti oltar, delo kamnoseka Vurnika iz Radovljice,

– 24.  5.1889; dodana dva angela, ki ju je izdelal U. Demetz iz Groden na Tirolskem,

– 21.11.1889; blagoslovljen nov križev pot ob prvi obletnici prihoda redovnic,

–  7.  9. 1901; v kapeli postavljena nova oltarna, velika slika, Marijinega darovanja, ki sta jo naslikala  Josef Kastner, junior in njegov stric, za ceno 450 forintov.

Samostan je na sprednji strani nad vhodom krasil velik napis z imenom samostana in letnico 1901. V naslednjih letih je kapela doživela večje poslikave: 1901 Janez Ribarič, 1904 slikar Delmeri iz Gorice  in 1906, ko je sledila poslikava oken.

Za današnji izgled kapele sta zaslužna arhitekt Fuster iz Ljubljane in arhitekt Iztok Čančula iz Postojne (2007). Podobe na prednji strani kapele pa so delo ruske akademske slikarke Marije Maše Bersan Mašuk, ki živi in dela v Sloveniji. (vč/403)