Reški planinci na Snežniku, 1925

Skupina reških planincev, članov Kluba CAF/Club alpino Fiumano je izkoristila otvoritev Planinskega doma na Sviščakih 1925  Rifugio Gabriele d'Annunzio 1242 m/nm in zgraditev ceste iz Ilirske Bistrice do Sviščakov. S kamionom so se pripeljali, do nove planinske postojanke in nadaljevali pot na Snežnik. Fotografijo je posnel Ivan Lukežić, ki je imel fotografski atelje sprva v Tominjah pri Harijah in kasneje v središču Reke. Prav zahvaljujoč temu fotografu in ohranjenemu foto albumu, ki ga hrani reško PD PLATAK, so ohranjene f ...

Fotografijo je posnel Ivan Lukežić, ki je imel fotografski atelje sprva v Tominjah pri Harijah in kasneje v središču Reke. Prav zahvaljujoč temu fotografu in ohranjenemu foto albumu, ki ga hrani reško PD PLATAK, so ohranjene fotografije z društvenih izletov tudi na območju Snežnika.

Club alpino Fiumano (CAF) je deloval od leta 1885 do 1919, ko so ga silom političnih prilik združili z osrednjo italijansko planinsko organizacijo - Club alpino Italiano (CAI). Po prepovedi slovenske planinske podružnice (SPD) Ilirska Bistrica po prvi vojni in zaplembi društvenega premoženja, se je italijanska planinska organizacija imenovala Club alpino Italiano soto sezione Bisterza, po poitaljančenju krajevnega imena 1927 pa Club alpino Italiano soto sezione Villa del Nevoso. Prvi predsednik tega italijanskega društva v Ilirski Bistrici je bil kar novi italijanski župan Carlo Ognibene.

PS: Sin fotografa Ivana Lukežića dr. Irvin Lukežić, univerzitetni profesor na Reki je avtor mnogih zgodovinskih knjižnih del, med njimi tudi pomembne knjige o deležu Slovencev v življenju Reke: »Fluminensia Slovenica«. Ob podpori Slovenskega društva Bazovica na Reki smo dobili tudi slovenski prevod te knjige. Vč/ 429

Ivan Lukežić

Obdobje med 1. in 2. svetovno vojno