Razstava ptic, Ilirska Bistrica 1979

Sredi sedemdeset let prejšnjega stoletja so se tudi v Ilirski Bistrici zbrali mnogi, ki jih je povezovala ljubezen do ptičjega sveta in nežnih pernatih bitij. Ker v Bistrici še ni bilo takega društva, so se povezovali z društvi na Primorskem in celo v Kvarnerju na Hrvaškem, kjer so imeli že nekaj izkušenj. Med organizatorji je gotovo izstopal Ivan Šuštar s skupino somišljenikov. Pridružili so se članstvu tovrstnega društva v Izoli in nabirali številne izkušnje v zvezi z skrbjo in delom pri vzgoji ptic. Organizirane so bile številne akcije, predavanja, razstave ptic, tekmovanja doma vzgojenih ptic, vzpodbujanje vzgoje šampionov vrhunskih primerkov ptic. Člani so se udeleževali tudi mednarodnih razstav in prejemali vidna priznanja za svoje delo.

Na sliki, uspešen zaključek odprte obsežne društvene razstave v telovadnici OŠ D. Kette v Ilirski Bistrici v letu 1979 z udeleženci razstave, gosti in nagrajenci. Med udeleženci prepoznamo Ivana Šuštarja z veliko spominsko sliko, skrajno levo je Guerino Zonta, predsednik društva v Izoli. Sredi slike so tudi predstavniki vodstva zveze društev Slovenije za varstvo in vzgojo ptic, Prašnikar, Kavčič idr, ki so podelili zaslužene pokale in diplome najuspešnejšim razstavljalcem.

Med nagrajenci (četrti z desne) je sedanji društveni predsednik Jože Rolih. Na razstavi so sodelovali tudi najmlajši člani. Na sliki sta tudi osnovnošolca bratec in sestra Metka in Janko Čeligoj, ki sta tedaj razstavila svoji zbirki na temo »ptice na poštnih znamkah in kovancih«. Razstave so se udeležili tudi društveni prijatelji iz Idrije, Žirov, Črnega vrha, in obmorskih občin.

Uspeh takratne razstave je opogumila Bistričane, da so še isto leto ustanovili svoje lastno društvo: Društvo za varstvo in vzgojo ptic Snežnik, ki je lani, v letu 2019 slavilo 40 letnico uspešnega delovanja in prejelo vidno občinsko priznanje.