skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Prvi nastop pevske skupine Vasovalec, Sviščaki 1993

Med leti 1930 in 1940 so italijanski vojaki postavili na zahodni strani Snežnika devet zidanih kapelic. Vsem so dali nabožna imena in jih tako obvarovali pred neprijaznimi obiskovalci. Seveda so kapelice v času vojne, posebej še po njej bile močno poškodovane. Ta le na sliki posvečena sv. Gabrijelu pa je bila celo prevržena in v stanu razpadanja. Člani domačega planinskega društva s pobudnikom Hinkom Poročnikom smo sklenili, da je treba te kapelice popraviti, saj takšne kot so kazijo krajino. Do 22. julija 1993 so bila vsa dela opravlje ...

Preberi več

Med leti 1930 in 1940 so italijanski vojaki postavili na zahodni strani Snežnika devet zidanih kapelic. Vsem so dali nabožna imena in jih tako obvarovali pred neprijaznimi obiskovalci. Seveda so kapelice v času vojne, posebej še po njej bile močno poškodovane. Ta le na sliki posvečena sv. Gabrijelu pa je bila celo prevržena in v stanu razpadanja. Člani domačega planinskega društva s pobudnikom Hinkom Poročnikom smo sklenili, da je treba te kapelice popraviti, saj takšne kot so kazijo krajino. Do 22. julija 1993 so bila vsa dela opravljena. Kapelica je bila spet postavljena utrjena z betonom in prepleskana. Umetnik Metod Janko vikendaš s Sviščakov je v kapelično lino vstavil ročno oblikovano leseno podobo sv. Gabrijela s cvetom lilije. G. dekan Bogdan Berce je opravil sv. mašo in blagoslovil  obnovljeno kapelico. Kot predsednik PD Ilirska Bistrica sem spregovoril dogajanju v zvezi omenjenimi kapelicami, ki so bile gotovo postavljene iz vojaških razlogov, vendar so postale del kulturno zgodovinske dediščine snežniškega sveta. Podprt je bil tudi predlog, da bi člani domačega PD poskrbeli za izgled tudi ostalih kapelic: one znane pod imenom Mati Božja pod Sviščaki, Kozma in Damjan pod Planincem, pa Marije Snežne na poti iz Grde drage proti Malemu Snežniku, pa ona sv. Jerneja nad Peklom in druge. V kulturnem programu so sodelovali pevci pevske skupine Vasovalec in Litijski rogisti. Dan se je iztekel v prijetnem družabnem popoldnevu in  obiskom Snežnika.

Planinci so v naslednjih letih obnovili tudi še kapelico sv. Kozma in Damjan.  Njuna lika je v lesu oblikoval domači umetnik Romeo Volk.

Na sliki. Pevska skupina Vasovalec pri sv. Gabrijelu ob njihovem prvem javnem pevskem nastopu.

Z leve: Mirko Batista vodja in organizator skupine, Marjan Vičič, Jože Ban, Mirko Žnidaršič, Franc Vičič, Vojko Žnidaršič, ter Vojko Čeligoj preds., PD Snežnik Ilirska Bistrica. Umetniški vodja skupine je bil vrsto let glasbeni pedagog Dimitrij Grlj. Skupina se je v teh letih močno uveljavila, sodeluje na koncertih Primorska poje in mnogih samostojnih koncertih. 236a/VČ

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Franc Žele

Čas, ki ga prikazuje slika

1993

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Osebe na fotografiji

Pevci pevske skupine, Vojko Čeligoj

Ključne besede

Vasovalci, pevski nastop

Datum objave

07.04.2017 18:42

Zadnja sprememba

07.04.2017 18:42

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam