Prvi festival primorskih študentov, 1955

Za deseto obletnico konca druge svetovne vojne in osvoboditve Primorske smo primorski študentje, ki smo tedaj študirali v Ljubljani,  pripravili  Prvi festival primorskih študentov. Sodelovale so vse kulturne skupine,v katerih so tedaj sodelovali prav študentje s Primorske, tudi oni prek meje s Tržaškega.

Sam sem se pridružil igralski družini Tržaških študentov. Ker je pravih tržaških študentov zmanjkovalo so povabili tudi nas, nekaj srednješolcev s Primorske , pa tudi nekaj iz drugih slovenskih pokrajin.

Pripravili smo živahno igro tržaškega študenta iz življenja tržaških dijakov v dijaškem domu, Humberta Kalca Taki smo. Igro je režiral sam avtor. Vaje smo imeli v Dijaškem domu Ivana Cankarja v Ljubljani. V okviru 1. festivala primorskih študentov smo nastopili v Podgradu pri Ilirski Bistrici (8. maja 1955), v Novi Gorici (12. maja 1955), v na Mostu na Soči (13. maja 1955) in v Štanjelu (14. maja 1955). Navdušili smo številno občinstvo, pa tudi sami smo bili veseli uspeha naše gledališke skupine.

Žal je to bil prvi in zadnji tovrstni festival primorskih študentov do današnjih dni! (Vojko Čeligoj)