Pred povorko za dan mladosti, Ilirska Bistrica, 1957

Skupina mladih gasilcev in gasilk pred gasilnim domom v Ilirski Bistrici v pripravah na povorko po mestu za Dan mladosti – 25. maja 1957.

Povorke mladine in organiziranih mladinskih skupin so bile vsako leto zelo dobro obiskane. Po navadi so se zaključile na Titovem trgu ali v športnem parku sredi mesta z nastopom športnikov in športnimi ter gasilskimi tekmovanji.

Na sliki prepoznamo: v prvi vrsti z leve Teo Šircelj, v sredini Anton Primc; skrajno levo v civilu Ivan Kristan, dolgoletni gasilec in društveni gasilski funkcionar.

Kakšno leto prej smo mladi opravili tudi izpit za »izprašanega gasilca«. Prav na dan, ko naj bi opravljali omenjeni izpit nas je iznenadil velik požar v tovarni Topol. Posledice so bile velike, zgorela je velika stavba kjer se je rezal in sušil furnir. Krivec je bil pregreti elekro motor. (vč/447)