Pred »Gajžl fabriko« v Zagradu pri Celju, ok. 1940

V neposredni bližini še danes znane gostilne Francl (obstaja že od leta 1895) v Zagradu pri Celju je od 1932 do nemške okupacije leta 1941 delovala tovarna za izdelovanje bičev, palic in otepačev  – »Udružene tvornice štapova i bičalica Filip Bumiller, D. Löbl naslj. i Slavko Tomljenović« na naslovu Zagrad 31.

V tovarni z ok. 60 zaposlenimi, katere se starejši spominjajo kot »Gajžl fabrike«, je delo našlo kar nekaj domačinov iz Zagrada in bližnjega Pečovnika, med njimi tudi moja mama Ana, teti Rozika in Mimika ter stric Alojz.

Prepoznani (od leve) v prvi vrsti: Milka Lančič, Ana Cerovšek; v drugi vrsti: Rozika Cerovšek, Mimika Cerovšek, Mimica Perc, Anica Ploj; v tretji vrsti: Alojz Cerovšek (1.), Vinko Šeruga (4.), Tone Novak (6.) in zgoraj vodja Krajs.

Gospodu Vinku Cerovšku se zahvaljujem za posredovane podatke o osebah na fotografiji.

Uporabljen vir:

Vir: Mikola, M., Logotipi in podobe celjskih industrijskih podjetij : Zgodovinski arhiv Celje, 30. 9. 2004-15. 12. 2004, Zgodovinski arhiv, 2004, str. 24.

Prispeval: Roman Zupanc