skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Po vino v Istro, 1942

Pivci na Ilirsko-bistriškem so bolj cenili istrska vina od vipavskih. Prevozniki so zato hodili po vino v Istro kjer so imeli dogovore s vinarji, za odkup določene količine vina. Prevoz vina je pogosto opravil prevoznik Franc Koren iz Trnovega s kamionom trgovskega podjetja Ilirija, ki je poskrbel tudi, da se je dogodek ohranil na fotografiji. Franc Koren je vozil vino tudi gostincem, pomemben naročnik pa je bil bistriški Vinotoč, ki ga je vodil g. Mavrič in je posloval nasproti hotela Zmaga (pod občino!) Na sliki polnjenje sodov z vinom, kar so opravl ...

Preberi več

Pivci na Ilirsko-bistriškem so bolj cenili istrska vina od vipavskih. Prevozniki so zato hodili po vino v Istro kjer so imeli dogovore s vinarji, za odkup določene količine vina. Prevoz vina je pogosto opravil prevoznik Franc Koren iz Trnovega s kamionom trgovskega podjetja Ilirija, ki je poskrbel tudi, da se je dogodek ohranil na fotografiji. Franc Koren je vozil vino tudi gostincem, pomemben naročnik pa je bil bistriški Vinotoč, ki ga je vodil g. Mavrič in je posloval nasproti hotela Zmaga (pod občino!)

Na sliki polnjenje sodov z vinom, kar so opravljali delavci prodajalca vina. Sledilo je nakladanje sodov na tovornjak, bilo je gotovo najtežji del opravila. Fantič pri vhodu v hiši je enajstletni Janko Muha Pekov, ki ga je prevoznik Franc Koren jemal s seboj po vino. Imel je posebno nalogo, da je pazil da ne bi lastnikovi delavci ta čas, ko je je bil prevoznik na marendi dolivali vodo v sode, kar se je mnogokrat tudi pripetilo. Prav Janko Muha je ohranil gornjo fotografijo.

Vč/421 

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Franc Koren

Čas, ki ga prikazuje slika

1942

Obdobje nastanka slike

2. svetovna vojna

Osebe na fotografiji

Delavci pri pretakanju vina

Ključne besede

Po vino v Istro

Datum objave

15.03.2019 22:00

Zadnja sprememba

15.03.2019 22:00

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam