Zemljevid  

Fotografija je bila posneta v prazničnem božično-novoletnem času leta 1962, po kosilu. Lilijana in brat sta stala pred drevescem, mama je sedela za mizo.Praznično drevo je bilo skromno, a vseeno pisano okrašeno s tem, kar je bilo doma. Vsako leto so dokupili kakšen okrasek in ravno zaradi vsakoletnega dopolnevanja je bilo drevesce okrašeno pisano. Okraski so bili stekleni. Drevesce je stalo v vogalu na mizi, za katero je mama sešila prt, da je zakrila pralni stroj. Stol, na katerem je sedela mama, je bil lesen, vendar oblazinjen, oblečen i ...

Preberi več

Fotografija je bila posneta v prazničnem božično-novoletnem času leta 1962, po kosilu. Lilijana in brat sta stala pred drevescem, mama je sedela za mizo.
Praznično drevo je bilo skromno, a vseeno pisano okrašeno s tem, kar je bilo doma. Vsako leto so dokupili kakšen okrasek in ravno zaradi vsakoletnega dopolnevanja je bilo drevesce okrašeno pisano. Okraski so bili stekleni. Drevesce je stalo v vogalu na mizi, za katero je mama sešila prt, da je zakrila pralni stroj. Stol, na katerem je sedela mama, je bil lesen, vendar oblazinjen, oblečen in obšit v blago in peno. Mama je bila šivilja. Otroka sta imela oblečena predpasnika z rokavi, da se nista umazala. Tudi ta jima je sešila mama.
Štedilnik s kotlom je bil kombiniran, poleti na plin, pozimi na drva. V kotlu za vodo je bila vedno topla voda, ki so jo uporabljali za pomivanje posode.
Na steni je visel koledar, ki je imel nastavljiv datum, tako da so ga lahko uporabljali več let.
Radio je stal v kuhinji, na omaricah, na ročno zašitem prtičku s čipko – čentrinu.
Vino na mizi je bilo s Krasa. Takrat so ga dajali ali v 2-litrske steklenice ali v chiante – opletene steklenice.

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Gabrijel Lozej

Čas, ki ga prikazuje slika

1962

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

Lilijana Hrvatin z bratom in njuna mama

Ključne besede

božično-novoletna jelka, radio, štedilnik

Datum objave

17.11.2017 13:39

Zadnja sprememba

17.11.2017 13:39

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam