Planinsko srečanje treh dežel v Nabrežini, 1983

Na povabilo SPD Trst smo tudi ilirsko-bistriški planinci izkoristili lepo sončno nedeljo za udeležbo za srečanje slovenskih planincev v Nabrežini.

Veseli smo bili, da smo se pridružili množici planincev iz mnogih slovenskih planinskih društev z obeh strani meje! V Nabrežini so nas prisrčno sprejeli tržaški planinci posebej pa sta nas je lepo pozdravila nabrežinski župan Albin Škerk in tajnik občine Mario Kralj in se tudi fotografirala z našo skupino.  Občina Ilirska Bistrica bila v tem času pobratena z občino Nabrežina.

Potem, ko smo se sprehodili po slikoviti dolini Glinščice smo popoldne preživeli v Bazovici v planinskem druženju z vsemi planinci – udeleženci tokratnega 12. planinskega srečanja.

Bil je to čas, raznih omejitev na meji z Italijo, razni depoziti, prepovedi pri uvozu nekaterih živil, popisi potnikov… Za organizirane skupine so bile uvedene nekatere ugodnosti, ki smo jih s pridom izkoristili, tako mi izletniki kot bazoviški trgovci. Čeprav je bila nedelja so bila vrata mnogih trgovin »na pol odprta« in izletniki smo si nabavili kave vsaj za kakšen dober mesec. Seveda so nas na naši meji cariniki spraševali, če imamo kaj za prijaviti. Odgovarjali smo kar vsi prisotni v en glas: »Ne, kako saj so trgovine zaprte!« A, v avtobusu je tako zelo dišalo po kavi. Cariniki so se le nasmihali in nas pustili dalje. Pa še en dogodek nam je ostal v spominu. V Nabrežini je bilo vsaj dve sto avtobusov s katerimi smo se pripeljali izletniki iz Slovenije. Ob odhodu je bilo treba porivati, da bi vžgal, le našega slavnikovega avtobusa. (315/vč)

Na sliki: Planinski izletniki iz Ilirske Bistrice z županom Albinom Škerkom in tajnikom Mariom Kraljem.