"PIL" NA KOZINI, 1997

Sredi Kozine, na križišču cest proti Kopru, Trstu in proti Reki, nad cesto leži klesan trikotni kamen, visok komaj nekaj centimetrov. Več kot očitno je, da gre za ostanek oz. podstavek večjega obeležja pomembne geografske točke, nekdanje kamnite tristrane piramide, ki je označevala stičišče oz. mejnik med tremi glavarstvi: Trst, Sežana in Volovsko. Tristrano piramido visoko poldrugi meter so postavil še pod staro Avstrijo (1912). Domačini znajo povedati, da gre za stičišče treh avstrijskih dežel Primorske, Istre in Kranjske.

Piramido so odstranile italijanske oblasti v letih 1930 – 34.

Iz korespondence z g. Božidarjem Premrlom, proučevalcem kamnite dediščine v naših krajih sem izvedel, da gre za zanimivo oznako pomembne geografske in upravne točke. Uveljavljeno poimenovanje »pil« ali »na pilu« po mnenju g. Premrla ni ustrezno, saj ne gre za versko vsebino te oznake.

To izmero upoštevajo tudi geometri v sedanjem času, saj je na omenjenem kamnu tudi sodobna plitva betonska oznaka »GT« (Geometrijska točka). Gre za zanimiv primer zemljemerstva in oznake nekdanje upravne razdelitve v naših krajih. Škoda, da je oznaka zanemarjena, brez ustrezne zaščite ali vsaj turističnega komentarja. Omembe kamnitega ostanka piramide ne najdemo tudi ne med popisom zaščitenih objektov v kozinski občini.

Kam lepše potrdilo gesla, ki ga občina uporablja ob grbu: NA STIČIŠČU TREH SVETOV!