Otroci se vračajo z blagoslova butaric na cvetno nedeljo leta 1956

Nekaj je doma narejenih iz svežnja šibja, spomladanskega zelenja in cvetja, druge so t.i. ljubljanske butarice, kjer so poleg zelenja, osnova barvani oblanci. Seveda je morala biti čim večja. Okrasili so jih z jabolki in pomarančami. Ali ste vedeli, da je bilo število obešenih jabolk na butarici povezano s številom domačih otrok. Pomaranče so bile pa sploh redke, tako pred drugo vojno, kot tudi še v 50. letih, in so bile za večino nedosegljive. Seveda se je spodobilo, da si dobil za veliko noč vsaj kakšne nove dokolenke, jo ...

Preberi več

Nekaj je doma narejenih iz svežnja šibja, spomladanskega zelenja in cvetja, druge so t.i. ljubljanske butarice, kjer so poleg zelenja, osnova barvani oblanci. Seveda je morala biti čim večja. Okrasili so jih z jabolki in pomarančami. Ali ste vedeli, da je bilo število obešenih jabolk na butarici povezano s številom domačih otrok. Pomaranče so bile pa sploh redke, tako pred drugo vojno, kot tudi še v 50. letih, in so bile za večino nedosegljive. Seveda se je spodobilo, da si dobil za veliko noč vsaj kakšne nove dokolenke, jopico, krilo ali hlače.

Prispeval: Medobčinski muzej Kamnik

Kamnik