skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Otroci se vračajo z blagoslova butaric na cvetno nedeljo leta 1956

Nekaj je doma narejenih iz svežnja šibja, spomladanskega zelenja in cvetja, druge so t.i. ljubljanske butarice, kjer so poleg zelenja, osnova barvani oblanci. Seveda je morala biti čim večja. Okrasili so jih z jabolki in pomarančami. Ali ste vedeli, da je bilo število obešenih jabolk na butarici povezano s številom domačih otrok. Pomaranče so bile pa sploh redke, tako pred drugo vojno, kot tudi še v 50. letih, in so bile za večino nedosegljive. Seveda se je spodobilo, da si dobil za veliko noč vsaj kakšne nove dokolenke, jo ...

Preberi več

Nekaj je doma narejenih iz svežnja šibja, spomladanskega zelenja in cvetja, druge so t.i. ljubljanske butarice, kjer so poleg zelenja, osnova barvani oblanci. Seveda je morala biti čim večja. Okrasili so jih z jabolki in pomarančami. Ali ste vedeli, da je bilo število obešenih jabolk na butarici povezano s številom domačih otrok. Pomaranče so bile pa sploh redke, tako pred drugo vojno, kot tudi še v 50. letih, in so bile za večino nedosegljive. Seveda se je spodobilo, da si dobil za veliko noč vsaj kakšne nove dokolenke, jopico, krilo ali hlače.

Prispeval: Medobčinski muzej Kamnik

Slika

Informacije

Čas, ki ga prikazuje slika

1956

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Kraj

Kamnik

Ključne besede

cvetna nedelja, , ,

Datum objave

05.04.2020 10:32

Zadnja sprememba

05.04.2020 10:33

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam