Zemljevid  

Ostanki Rifugia - zavetišča na Sviščakih, 1241m, 1947

Rifugio Gabrielle dˋAnunnzio, planinski dom na Sviščakih, kot nam je ostal v spominu po drugi vojni.   Še vedno je njegovo uničenje zavito v tančico skrivnosti. Ljudje omenjajo dve varianti. Po prvi naj bi dom zažgali umikajoči se okupatorjevi vojaki in njihovi sodelavci, pa drugi, so dom požgali partizani, da se na tem pomembnem prehodu ne bi utrdile kdo ve katere vojske, ki so ob koncu vojne bežale pred partizani. Dom je imel strope in notranjo opremo leseno in ogenj ni imel težkega dela pri uničenju. Po vojni je nova država najprej preso ...

Preberi več

Rifugio Gabrielle dˋAnunnzio, planinski dom na Sviščakih, kot nam je ostal v spominu po drugi vojni.  

Še vedno je njegovo uničenje zavito v tančico skrivnosti. Ljudje omenjajo dve varianti. Po prvi naj bi dom zažgali umikajoči se okupatorjevi vojaki in njihovi sodelavci, pa drugi, so dom požgali partizani, da se na tem pomembnem prehodu ne bi utrdile kdo ve katere vojske, ki so ob koncu vojne bežale pred partizani.

Dom je imel strope in notranjo opremo leseno in ogenj ni imel težkega dela pri uničenju.

Po vojni je nova država najprej presodila, da bi planinski dom znova usposobili. Pripeljali so  večjo količino lesa: grede, deske…  Ob prvih težavah so se na občini odločili, da doma ne bodo obnavljali, češ, da je v dolini mnogo bolj potrebnih stavb, ki jih je treba popraviti in ljudem omogočiti streho nad glavo. Nekdanji planinski dom je začel hitro propadati. Klesano kamenje, vgrajeno v zavetišče, so neznanci kmalu raznesli do mnogih novogradnjah v dolini Sviščakov in okolici.
Ko se je domače planinsko društvo odločilo za gradnjo koče na vrhu Snežnika je usposobilo malo pritlično kočo ob velikem domu, ki je srečno preživela drugo vojno. Koča je dobila ime Koča Ivana Cankarja, 1.242 m, in je bila vpisana kot last Planinske zveze Slovenije. Kasneje se je planinsko društvo odločilo, da na tem mestu postavi Planinski dom na Sviščakih.

Kamra 271vč

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

n.n.

Čas, ki ga prikazuje slika

1947

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

brez oseb

Ključne besede

Rifugio zavetišče na Sviščakih

Datum objave

19.06.2017 20:44

Zadnja sprememba

19.06.2017 20:44

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam