Zemljevid  

Ostanki Koče na Kranjskem Snežniku

Naš planinski prijatelj prof. dr. Tone Wraber (1938 – 2010) posvetil veliko raziskovalne energije Snežniku in njegovi botaniki. Med drugim je skrbno proučil tudi nastanek prve Koče na Kranjskem Snežniku v davnem letu 1874, ki je bila sploh prva planinska koča v slovenskih gorah. Svoje ugotovitve je strnil v članek »Koča na Kranjskem Snežniku«, ki je bil objavljen v društveni ediciji PD Ilirska Bistrica, »Knjiga o Snežniku« izd. Leta 2000.   Zapisal je »Kočo je zgradila Primorska podružnica Nemško-avst ...

Preberi več

Naš planinski prijatelj prof. dr. Tone Wraber (1938 – 2010) posvetil veliko raziskovalne energije Snežniku in njegovi botaniki. Med drugim je skrbno proučil tudi nastanek prve Koče na Kranjskem Snežniku v davnem letu 1874, ki je bila sploh prva planinska koča v slovenskih gorah. Svoje ugotovitve je strnil v članek »Koča na Kranjskem Snežniku«, ki je bil objavljen v društveni ediciji PD Ilirska Bistrica, »Knjiga o Snežniku« izd. Leta 2000.  
Zapisal je »Kočo je zgradila Primorska podružnica Nemško-avstrijskega planinskega društva v Trstu in jo odprla 19. julija 1874. Je prva koča, ki jo je na ozemlju Slovenije zgradilo kako planinsko društvo. Narisal jo je češki slikar Jan Havliček (1856-1934), ki je posebno rad slikal v Trenti in je najbrž zato svojemu priimku dodal še ime Trentan.

Slika je verjetno nastala v zvezi z darilom avstrijskih podružnic Nemško-avstrijskega  planinskega društva prestolonasledniku Rudolfu ob njegovi poroki leta 1880.  V dar je dobil sliko Rudolfove koče v Visokih Turah, na njenem okviru pa so bile slike planinskih koč, ki so jih zgradile avstrijske podružnice, med njimi tudi Koča na Kranjskem Snežniku. Slika koče je bila objavljena v jubilejni publikaciji Petra Augusta Pazzeja Chronik der Sektion Küstenland der Deutshen und Osterreishischen Alpeinvereins 1873-1892, ki je izšla v Trstu 1893…« Zapis posveča avtor dr. Tonetu Wrabru ob bližnji desetletnici njegove smrti.

373/vč

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Vojko Čeligoj, foto

Čas, ki ga prikazuje slika

1998

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Osebe na fotografiji

Ni oseb

Ključne besede

Ostanki Koče na Kranjskem Snežniku, 1998

Datum objave

21.04.2018 05:25

Zadnja sprememba

21.04.2018 05:25

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam