Ostanki Koče na Kranjskem Snežniku

Naš planinski prijatelj prof. dr. Tone Wraber (1938 – 2010) posvetil veliko raziskovalne energije Snežniku in njegovi botaniki. Med drugim je skrbno proučil tudi nastanek prve Koče na Kranjskem Snežniku v davnem letu 1874, ki je bila sploh prva planinska koča v slovenskih gorah. Svoje ugotovitve je strnil v članek »Koča na Kranjskem Snežniku«, ki je bil objavljen v društveni ediciji PD Ilirska Bistrica, »Knjiga o Snežniku« izd. Leta 2000.   Zapisal je »Kočo je zgradila Primorska podružnica Nemško-avst ...

Zapisal je »Kočo je zgradila Primorska podružnica Nemško-avstrijskega planinskega društva v Trstu in jo odprla 19. julija 1874. Je prva koča, ki jo je na ozemlju Slovenije zgradilo kako planinsko društvo. Narisal jo je češki slikar Jan Havliček (1856-1934), ki je posebno rad slikal v Trenti in je najbrž zato svojemu priimku dodal še ime Trentan.

Slika je verjetno nastala v zvezi z darilom avstrijskih podružnic Nemško-avstrijskega  planinskega društva prestolonasledniku Rudolfu ob njegovi poroki leta 1880.  V dar je dobil sliko Rudolfove koče v Visokih Turah, na njenem okviru pa so bile slike planinskih koč, ki so jih zgradile avstrijske podružnice, med njimi tudi Koča na Kranjskem Snežniku. Slika koče je bila objavljena v jubilejni publikaciji Petra Augusta Pazzeja Chronik der Sektion Küstenland der Deutshen und Osterreishischen Alpeinvereins 1873-1892, ki je izšla v Trstu 1893…« Zapis posveča avtor dr. Tonetu Wrabru ob bližnji desetletnici njegove smrti.

Vojko Čeligoj, foto

Ni oseb