"Osnovna šola Krištofa Kolumba Veliko Brdo" 1925

Ste vedeli, da se je pod Italijo osnovna šola na Velikem Brdu pri Jelšanah  imenovala po Krištofu Kolumbu?

Osnovno šolo na Velikem Brdu so ustanovile italijanske oblasti leta 1925 in jo poimenovale po Krištofu Kolombu. Na sliki je predstavljena vpisnica za učence te šole. Polna je vojaških simbolov. Iz podatkov, ki jih je zbral upokojeni ravnatelj Dimitrij Grlj, izvemo, da je šola delovala v privatni hiši in se čez nekaj let selila v drugo privatno hišo. Prilike so bile zelo skromne. Šola je spadala pod matično šolo Jelšane, k pouku so bili  vključeni tudi učenci  okoliških vasi. Po kapitulaciji Italije, v jeseni 1943, je že začela z delom slovenska partizanska šola, ki jo je vodil Rudolf Dujmovič. Po osvoboditvi, leta 1945, so ustanovili  državno šolo. Šolo so obiskovali tudi učenci iz Pavlice in Studene gore. Otrok ni bilo dosti, napolnili so komaj dva do tri razrede. Učitelji so se pogosto menjavali. Šolska kronika beleži učitelje: Marijo Glavič, Ivano Samsa in Borisa Feldina (kasnejšega organizatorja slovenskega štipendijskega sistema). Sledile so učiteljice: Anica Hafner, Ester Podvršič, Jelka Čibej… in Marija Kržič. Najdlje sta bili na šoli učiteljici Dragica Jenko in Lada Frank. Z letom 1962 postane šola na Velikem Brdu podružnična šola in je pridružena OŠ Ilirska Bistrica. Leta 1970 je bila šola na Velikem Brdu ukinjena. Zadnjih sedem učencev smo vozili v Ilirsko Bistrico, sprva sem jih vozil kar sam z mojim osebnim avtom. Kasneje je šola kupila kombi in organizirala prevoz v šolo. Bili so to pravi podvigi, še posebej v dežju in po blatni vaški poti. Vsaj nekaj krat mi je vozilo ostalo v blatu. Nekaj časa je bilo celo v avtu tudi po devet učencev. Komaj smo se stlačili vanj.  Šolskih torb pa je bilo toliko, da se prtljažnik sploh ni dal zapreti. Na srečo se je vse dobro končalo. Danes imajo vaščani in učenci  do vasi  lepo asfaltirano cesto, v šolo pa se pripeljejo s šolskim avtobusom.

Slika: Prednja stran:

Tessera di inscrizione No 427975 Uicich Rodolfo (Ujčič Rudolf), Cristoforo Calombo, di Berdo: di Elsane:

Zadnja stran:

Slika Danteja, ANNO SCOLASTICO, 1942-1943, XXI E.F. in ob Dantejevem izreku še VINCEREMO!