Obletnica železniške postaje v Laškem

V času, ko poteka v naši občini prenova Južne železnice, smo v naše domoznanstvo dobili zanimivo informacijo o glasilu Železniški vestnik, ki je izhajalo med letoma 1953 in 1960. V njem smo našli tudi zapis o novem poslopju železniške postaje v Laškem in ravno v teh dneh mineva 60 let od slovesne otvoritve. V nadaljevanju povzemamo prispevek iz omenjenega glasila, zapisan ob tem dogodku.

Postajno poslopje v Laškem je bilo zgrajeno leta 1849, ko so gradili progo Dunaj­–Trst. Med 2. svetovno vojno je bilo poslopje 5. 1. 1945 bombardirano in Laško je tako ostalo brez železniške postaje. S prvimi gradbenimi deli za izgradnjo nove postaje so pričeli šele jeseni leta 1953. Prva leta po vojni so namreč morali biti obnovljeni tisti porušeni objekti, ki so bili potrebni za ponovno oživitev gospodarskega življenja. Na železnici je bilo treba predvsem popraviti proge, mostove in vozna sredstva. Z gradnjo postaje so nadaljevali s prekinitvami v letih 1955-1956. Šele poleti leta 1957 so bila odobrena sredstva za dokončanje objekta. Delo je izvajalo podjetje SGP–Savinjgrad iz Celja, stroški pa so znašali 49.400.000 din.

1. februarja 1958  je bilo postajno poslopje Laško slovesno izročeno svojemu namenu. Slovesnosti se je udeležilo večje število domačinov, zastopniki oblasti, organizacij in podjetij, na njej pa je igrala železničarska godba na pihala iz Zidanega Mosta. Po krajšem uvodnem govoru šefa postaje je prevzel besedo direktor Železniškega transportnega podjetja ing. Alfonz Dobovišek, ki je pojasnil objektivne vzroke, zaradi katerih se je zavlekla gradnja stavbe, ter se zahvalil izvajalcu, projektantu in drugim sodelujočim. V imenu graditelja je govoril g. Pintar, ki je navedel težave, s katerimi se je pri gradnji soočalo podjetje. Po  govoru je predal ključe postajnega poslopja šefu postaje. Po končani otvoritvi so si udeleženci ogledali prostore v novi postaji, ki so bili sodobno urejeni za potnike in železniško osebje.

Prispevala: Gabrijela Pirš (povzeto po: A. B.: Novo postajno poslopje v Laškem – Železniški vestnik (ŽV), februar 1958, let. 12, št. 2, str. 38-39).