O železniških poklicih, Ilirska Bistrica, 1993

Vsakoletni osmošolci v Sloveniji, tako tudi učenci OŠ Dragotina Ketteja iz Ilirske Bistrice, so bili konec prejšnjega stoletja deležni  vsedržavnega programa poklicnega usmerjenja pred vključevanjem v nadaljnje šolanje na srednjih šolah bodisi na triletnih ali štiriletnih. V zadnjih dveh razredih osnovne šole, je za vse učence stekel program poklicnega usmerjanja s predavanji, anketiranji, obiski … V poklicno svetovanje so bili vključeni tudi razredni učitelji, starši in kadrovske službe v delovnih organizacijah. Njihovo skupno mnenje, glede na potrebe po kadrih je bilo pomembno tudi pri dodelitvi (kadrovskih) štipendij, ki so jih razpisale delovne organizacije.

Poklicno svetovanje so opravljali poklicni svetovalci na čelu s psihologi, pedagogi in pedagoškimi kadri povezanimi v zavodih za zaposlovanje.

Enota za zaposlovanje Ilirska Bistrica je sodila v delokrog zavoda za zaposlovanje Koper, ki je imela svoje izpostave v vseh občinah, kjer so delovali poklicni svetovalci. Enoto v Kopru so vodili Sergej Pirjevec, Aldo Černigoj, Egon Tomažič …  Za uveljavitev  primorskega koncepta poklicnega usmerjanja sta gotovo zaslužna psihologa Drago Kolenc in Danila Vodopivec.

Na sliki:  Skupina učencev osmega razreda na rednem seznanjanju o poklicnem delu delavcev na železniški postaji v Ilirski Bistrici. Poklice na železnici je mladim junija 1993 iz prve roke predstavil prometnik Darko Šabec. /687vč/