Nove metode v numizmatiki, Ilirska Bistrica, 1981

G. Albin Pogačnik, (1915—2014), starosta slovenske numizmatike, častni član mnogih numizmatičnih društev v Evropi, tudi ilirsko Bistriškega, na enem od pogostih obiskov med numizmatiki v Ilirski Bistrici.

G. Albin Pogačnik je bil velik prijatelj  Primorskega numizmatičnega društva v Ilirska Bistrici in je sodeloval s člani društva od njegove ustanovitve davnega leta 1973. Pripravil je kar nekaj odmevnih predavanj, pospremil nas je med svoje zbirke in nam odkril mnoge skrivnosti numizmatike. V društvu smo enoglasno sklenili, da g. Pogačnik postane častni član našega društva, kar je g. Pogačnik lepo sprejel in se nam prisrčno, pisno zahvalil. Posebno smo bili počaščeni, ko je ob svoji devetdesetletnici skupino naših članov povabil na slavje na sedež Madžarskega veleposlaništva v Ljubljano, kjer smo se srečali z njegovima sinovoma Markom, kiparjem in oblikovalcem tudi slovenskega državnega grba in znanega zdravilca Zemlje ter Miho, mednarodno priznanega  glasbenika. Le nekaj dni pred svojo smrtjo je zadnjič obiskal Ilirsko Bistrico in naše društvo in komentiral numizmatično dejavnost v Sloveniji.

Na sliki: G. Pogačnik demonstrira uporabo nihala pri proučevanju starosti kovancev. Ob njem je g. Franc Poklar, naš društveni starosta in numizmatični strokovnjak za antični denar! Fotografija Vojko Čeligoj. (277/vč)