Zemljevid  

Nova fantovska moda ok.1960

Nova fantovska moda. Kar čez noč je pregrnila primorski svet. V drugi polovici petdesetih let. Reklo se ji je kanotjera. Beseda in izdelek sta očitno italijanskega izvora, Razvezani jezik, slovar »žive slovenščine«, jo pojasni kot spodnjo majico brez rokavov. Primorsko mladino je povsem osvojila. Belo so si izbrali kot nedeljsko popoldansko  poletno oblačilce za druženje vseh vrst,  balinanje, oprezanje za dekleti.  – Tako so si jo 1961 izbrali tudi zagorski  regruti letnik 1943. Za »vestirngo« so se uniformir ...

Preberi več

Nova fantovska moda. Kar čez noč je pregrnila primorski svet. V drugi polovici petdesetih let. Reklo se ji je kanotjera. Beseda in izdelek sta očitno italijanskega izvora, Razvezani jezik, slovar »žive slovenščine«, jo pojasni kot spodnjo majico brez rokavov. Primorsko mladino je povsem osvojila. Belo so si izbrali kot nedeljsko popoldansko  poletno oblačilce za druženje vseh vrst,  balinanje, oprezanje za dekleti.  – Tako so si jo 1961 izbrali tudi zagorski  regruti letnik 1943. Za »vestirngo« so se uniformirali: dolge hlače, bele kanotjere in klobuki. Klobuki že dolgo niso bili več v modi, vendar se jim v tem primeru ni dalo odreči – nanje je bilo treba pripeti pušeljc z raznobarvnimi, pisanimi  trakovi, ki so praviloma viseli po hrbtu, do pasu. Kdaj v prejšnjih, predvojnih letih pa tudi do petà, in v barvah slovenske trobojnice. Taka je bila tradicija. In tradicija je postala tudi kanotjera, z besedo vred.

Slika

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Silvo Fatur

Čas, ki ga prikazuje slika

1961

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Kraj

Knežak

Osebe na fotografiji

Naborniki, Zagorje na Pivki

Ključne besede

regruti, klobuki, kanotjera

Datum objave

14.06.2016 18:35

Zadnja sprememba

14.06.2016 18:35

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam