Nogometna tekma s Klanjci, Ilirska Bistrica 1933

Dne, 19. oktobra 1933 sta se v Ilirski Bistrici znova pomerila stara tekmeca moštvo Klane (sedaj na Hrvaškem) in domače moštvo »Nevoso« iz Ilirske Bistrice. Zasilno nogometno igrišče je bilo med sedanjo Gubčevo in Tomšičevo ulico. Nogometno igrišče se je kasneje moralo umakniti, ker so ga uporabili za vojaške potrebe in so na njem zgradili dvoje casarmet  vojaških objektov. Novo igrišče pa so zgradili na Medenovem hribu pod kamnolomom. Igrišče še dan danes imenujejo s starim imenom »Campo spotivo« ali kar »campo«!

Igrišče je bilo neutrjeno blatno in neprijazno. Na zadnjo stran slike je Milan Šajn domači nogometaš, ki ga vidimo, kako se pripravlja na strel, pripisal. »Iz nogometne tekme »Clana – Nevoso«, 5 : 2, in še 19. listopad 1933. Bistričani so torej znova izgubili. Le kdaj bodo s Klanjci poravnali stare račune?

Na sliki Milan Šajn, (Nevoso) v boju s tekmecem iz Klane. Sliko je ohranila družina Šajn.

V tem času so bile vojašnice v Ilirski Bistrici in Klani že polne italijanskega vojaštva, da celo državnih reprezentantov Italije in ni bilo težko sestaviti nogometna moštva. Tako je v eni od tekem nastopal tudi italijanski nogometni prvak Meazza. Vojska je tekme vzpodbujala, da bi lahko iz prve roke videla svoje nogometne ljubljence. Pa tudi rivalstva med vojaškimi enotami ni manjkalo! V ozadju so vidne nove vojašnice italijanske vojske in družinska hiša Pavlovčevih.