Zemljevid  

Nogometna tekma s Klanjci, Ilirska Bistrica 1933

Dne, 19. oktobra 1933 sta se v Ilirski Bistrici znova pomerila stara tekmeca moštvo Klane (sedaj na Hrvaškem) in domače moštvo »Nevoso« iz Ilirske Bistrice. Zasilno nogometno igrišče je bilo med sedanjo Gubčevo in Tomšičevo ulico. Nogometno igrišče se je kasneje moralo umakniti, ker so ga uporabili za vojaške potrebe in so na njem zgradili dvoje casarmet  vojaških objektov. Novo igrišče pa so zgradili na Medenovem hribu pod kamnolomom. Igrišče še dan danes imenujejo s stari ...

Preberi več

Dne, 19. oktobra 1933 sta se v Ilirski Bistrici znova pomerila stara tekmeca moštvo Klane (sedaj na Hrvaškem) in domače moštvo »Nevoso« iz Ilirske Bistrice. Zasilno nogometno igrišče je bilo med sedanjo Gubčevo in Tomšičevo ulico. Nogometno igrišče se je kasneje moralo umakniti, ker so ga uporabili za vojaške potrebe in so na njem zgradili dvoje casarmet  vojaških objektov. Novo igrišče pa so zgradili na Medenovem hribu pod kamnolomom. Igrišče še dan danes imenujejo s starim imenom »Campo spotivo« ali kar »campo«!

Igrišče je bilo neutrjeno blatno in neprijazno. Na zadnjo stran slike je Milan Šajn domači nogometaš, ki ga vidimo, kako se pripravlja na strel, pripisal. »Iz nogometne tekme »Clana – Nevoso«, 5 : 2, in še 19. listopad 1933. Bistričani so torej znova izgubili. Le kdaj bodo s Klanjci poravnali stare račune?

 

Na sliki Milan Šajn, (Nevoso) v boju s tekmecem iz Klane. Sliko je ohranila družina Šajn.

V tem času so bile vojašnice v Ilirski Bistrici in Klani že polne italijanskega vojaštva, da celo državnih reprezentantov Italije in ni bilo težko sestaviti nogometna moštva. Tako je v eni od tekem nastopal tudi italijanski nogometni prvak Meazza. Vojska je tekme vzpodbujala, da bi lahko iz prve roke videla svoje nogometne ljubljence. Pa tudi rivalstva med vojaškimi enotami ni manjkalo! V ozadju so vidne nove vojašnice italijanske vojske in družinska hiša Pavlovčevih.

(vč/347)

 

 

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

nn, sliko hrani Vojko Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

1933

Obdobje nastanka slike

Obdobje med 1. in 2. svetovno vojno

Osebe na fotografiji

Nogomet Milan Šajn proti Klanjcem

Ključne besede

Nogomet, tekma v Trnovem Klana - Nevoso

Datum objave

06.02.2018 22:13

Zadnja sprememba

06.02.2018 22:13

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam