Natale di Roma, Ilirska Bistrica 1933

Praznovanje Dneva ustanovitve Rima, znan pod nazivom »Natale di Roma« se je v prvih desetih letih zasedbe naših krajev že močno uveljavil in postal italijanski vse državni praznik, ki ga je fašistična oblast vse bolj militarizirala. Če so še do nedavnega pripravljali slavja s šolarji in s poudarjenimi simboli fašizma je praznovanje prevzemalo vse bolj vojaški značaj. Da celo s  vojaškimi paradami, kot lahko sodimo po gornji fotografiji, posneti pred današnjo piccerijo — tedaj Caffe Roma. Skrajno levo se še vidi poveljujočega v italijanski bojni opremi in čelado na glavi. Ohranjena je tudi še fotografija s tega praznovanja s kolono vojakov z opremo, vojaškimi vozovi in topovi.

Na sliki: skupina italijanskih častnikov pred piccerijo ob mimohodu vojaških enot in za njimi publika. Žal med njimi prepoznamo samo italijanskega župana G. Berdona s temnimi očali in občinskega tajnika Venceslava Vičiča. Skrajno levo z belim klobučkom je upravnica bistriške pošte ga. Pavšičeva. 298/vč