Zemljevid  

Naše hiše iz 70-ih, 80-ih let

Naše hiše iz 70-ih, 80-ih let. V spominu ostaja, da smo takrat vsi kaj zidali. Želja po lastnem domu  se je pojila v liberaliziranem razpoloženju Kavčičevega časa. Zunanja pobuda so bili za stanovanjsko gradnjo  dosegljivi krediti. No, ti obetavni krediti so sicer v nekaj letih dobesedno splahneli: izračuni, ki so obetali enodružinske stanovanjske hiše, so čez nekaj let pokrili komaj kaj več ko nakup komunalno opremljenega zemljišča. – In je bilo treba pljuniti v roke. Zidarjem smo prepuščali le gradnjo temeljev ...

Preberi več

Naše hiše iz 70-ih, 80-ih let. V spominu ostaja, da smo takrat vsi kaj zidali. Želja po lastnem domu  se je pojila v liberaliziranem razpoloženju Kavčičevega časa. Zunanja pobuda so bili za stanovanjsko gradnjo  dosegljivi krediti. No, ti obetavni krediti so sicer v nekaj letih dobesedno splahneli: izračuni, ki so obetali enodružinske stanovanjske hiše, so čez nekaj let pokrili komaj kaj več ko nakup komunalno opremljenega zemljišča. – In je bilo treba pljuniti v roke. Zidarjem smo prepuščali le gradnjo temeljev in oboda  s streho. Vse drugo pa opravljali v lastni režiji. Danes se čudim ob misli, kaj vse sem gradbinskega opravil z lastnimi rokami. Z več ko skromnimi osebnimi dohodki. Spremljale so nas dandanašnji nedoumne težave z nabavo materiala, npr. meseci čakanja na kamjon opeke, cementa ... V barakah gradbišč so se kopičila orodja različnih poklicev, zidarska, električarska, vodovodarska … Sledile so ure in ure dela, sobote in nedelje, vključeni smo bili možje in žene, tudi otroci. Odpovedovanje prostemu času. In nekega dne vendarle vselitev, četudi  v napol zgrajen dom. Zgodbe za povesti in romane. In vsaj rahla tolažba: inflacija je kmalu skoraj izničila tudi preostali dolg.

Lepega dne je bilo treba skladno s starim izročilom posaditi drevo. In smo ga. Vendar ne jablane, kot bi storili na Pivškem, odkoder smo se priselili, marveč mandarinovec, kot se je spodobilo v obmorju, kjer smo vrgli sidro. Desetletni sin Peter, ki je v procesu gradnje že povsem obvladoval lopato, je bil pri tej akciji taglavni, kar je bilo treba 1984. leta. tudi dokumentirati s fotografijo. (sf)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Silvo Fatur

Čas, ki ga prikazuje slika

1984

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

Peter

Ključne besede

hiše, gradnja, cement

Datum objave

19.05.2018 08:36

Zadnja sprememba

19.05.2018 08:36

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam