Zemljevid  

Po končani žetvi na Kozjanskem, 1960

Ta skupinska fotografija, ki je nastala ob zaključku žetve pšenice na posestvu mojih starih staršev Jožefa in Rotije Arzenšek (po dom. pri Zavrjek) v Bodrežu pri Grobelnem, budi lepe spomine na poletni čas brezskrbnega otroštva. Kljub napornemu delu je ostalo še dovolj moči za veselo druženje. To je bil čas, ko so si sosedje z veseljem priskočili na pomoč. Žetev je takrat poteka ročno s srpi. Povezane snope so naložili na voz »ajnšpanigar« in jih prepeljali do gospodarskega poslopja, kjer so jih, da so se ...

Preberi več

Ta skupinska fotografija, ki je nastala ob zaključku žetve pšenice na posestvu mojih starih staršev Jožefa in Rotije Arzenšek (po dom. pri Zavrjek) v Bodrežu pri Grobelnem, budi lepe spomine na poletni čas brezskrbnega otroštva. Kljub napornemu delu je ostalo še dovolj moči za veselo druženje. To je bil čas, ko so si sosedje z veseljem priskočili na pomoč.

Žetev je takrat poteka ročno s srpi. Povezane snope so naložili na voz »ajnšpanigar« in jih prepeljali do gospodarskega poslopja, kjer so jih, da so se primerno posušili, vdevali v štante. Po tednu ali dveh, ko je bilo žito primerno suho, je sledilo mlatenje na pojati. Slamo so zmetali v parno, zrnje pa očistili luskin in prahu na t. i. vejavki, postopek pa se imenuje vejanje. Sledilo je rehtanje za to namenjenim velikim rešetom, da se je ločilo debelejše zrnje od manjših in polomljenih. Ko je bilo zrnje primerno suho, je sledilo polnjenje v platnene vreče ali v velike lesene zaboje, v skrinje, kjer je počakalo na mletje.

Moji stari starši so imeli tudi manjši električni mlin za mletje žita za lastne potrebe. Stari ata je nas otroke vedno znova naganjal vstran od mlina, da se ne bi zgodila nesreča.

Prispevala: Cvetka Škoflek

Slika

Lokacija

Informacije

Čas, ki ga prikazuje slika

1960

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Kraj

Grobelno

Osebe na fotografiji

Cvetka Žmaher (por. Škoflek)

Ključne besede

žetev,

Datum objave

06.07.2017 18:57

Zadnja sprememba

13.07.2018 04:52

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam