Zemljevid  

Veselo raspoloženje po končani žetvi na Kozjanskem, 1959

Ta skupinska fotografija, ki je nastala ob zaključku žetve pšenice na posestvu starih staršev Jožefa in Rotije Arzenšek v Bodrežu pri Grobelnem, budi lepe spomine na poletni čas brezskrbnega otroštva. Kljub napornemu delu je ostalo še dovolj moči za veselo druženje in predvsem je ohranjen lep spomin na čase, ko so si sosedje z veseljem priskočili na pomoč. Žetev je takrat poteka izključno ročno s srpi. Povezane snope so naložili na voz (ajnšpanigar) in jih prepeljali do gospodarskega poslopja, kjer so najprej snope, ...

Preberi več

Ta skupinska fotografija, ki je nastala ob zaključku žetve pšenice na posestvu starih staršev Jožefa in Rotije Arzenšek v Bodrežu pri Grobelnem, budi lepe spomine na poletni čas brezskrbnega otroštva.

Kljub napornemu delu je ostalo še dovolj moči za veselo druženje in predvsem je ohranjen lep spomin na čase, ko so si sosedje z veseljem priskočili na pomoč.

Žetev je takrat poteka izključno ročno s srpi. Povezane snope so naložili na voz (ajnšpanigar) in jih prepeljali do gospodarskega poslopja, kjer so najprej snope, da so primerno posušili, vdevali v t. i štante.  Po tednu ali dveh, ko je bilo žito primerno suho, je sledilo mlatenje na t. i pojati.  Slamo so zmetali v parno, zrnje  pa očistili  luskin in prahu na t. i vejavki, postopek pa se imenuje vejenje.  Sledilo je t. i rehtanje z za to namenjenim sitom, da se je ločilo debelejše od  manjših in polomljenih zrnj. In potem, ko je bilo le-to primerno suho, je sledilo polnjenje v platnene vreče ali v velike lesene zaboje v t.i. skrinje.  In tu je počakalo, da ga je gospodar odnesel v bližnji mlin. 

Slika

Lokacija

Informacije

Čas, ki ga prikazuje slika

1959

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Kraj

Grobelno

Osebe na fotografiji

Cvetka Žmaher (por. Škoflek)

Ključne besede

žetev,

Datum objave

06.07.2017 20:57

Zadnja sprememba

13.07.2017 07:21

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam