Veselo raspoloženje po končani žetvi na Kozjanskem, 1959

Ta skupinska fotografija, ki je nastala ob zaključku žetve pšenice na posestvu starih staršev Jožefa in Rotije Arzenšek v Bodrežu pri Grobelnem, budi lepe spomine na poletni čas brezskrbnega otroštva. Kljub napornemu delu je ostalo še dovolj moči za veselo druženje in predvsem je ohranjen lep spomin na čase, ko so si sosedje z veseljem priskočili na pomoč. Žetev je takrat poteka izključno ročno s srpi. Povezane snope so naložili na voz (ajnšpanigar) in jih prepeljali do gospodarskega poslopja, kjer so najprej snope, ...

Žetev je takrat poteka izključno ročno s srpi. Povezane snope so naložili na voz (ajnšpanigar) in jih prepeljali do gospodarskega poslopja, kjer so najprej snope, da so primerno posušili, vdevali v t. i štante.  Po tednu ali dveh, ko je bilo žito primerno suho, je sledilo mlatenje na t. i pojati.  Slamo so zmetali v parno, zrnje  pa očistili  luskin in prahu na t. i vejavki, postopek pa se imenuje vejenje.  Sledilo je t. i rehtanje z za to namenjenim sitom, da se je ločilo debelejše od  manjših in polomljenih zrnj. In potem, ko je bilo le-to primerno suho, je sledilo polnjenje v platnene vreče ali v velike lesene zaboje v t.i. skrinje.  In tu je počakalo, da ga je gospodar odnesel v bližnji mlin.

Cvetka Škoflek

Grobelno